Jan Svoboda vidí svět nejraději bíle

Ostrava - Vernisáž obrazů Jana Svobody se odehrála v ostravské Galerii Beseda. Svoboda nevytváří stereotypy, ale snaží se stále hledat nové cesty k uplatnění svých nevyčerpatelných nápadů, motivy ale používá velmi střídmé až minimalistické. Sám tvrdí, že vzhledem k absenci výtvarného vzdělání, používá záměrně jen olej a plátno, protože to jediné se prý alespoň trochu naučil. Vedle malby a kresby se autor zabývá také tvorbou soch ze dřeva a výrobou originálního nábytku.

Už samotné názvy obrazů malíře, který má na svém kontě již přes 90 výstav v tuzemsku i v cizině, vypovídají o zaměření současné expozice: Osvětlený kruh, Pruty v šedé, Bledá pole, Fialové stíny. Vše pak shrnuje název 'Viděno bílou'.

„Všechny barvy jsou vydřeny až na bílý šev, na bílý podklad, takže všechny barvy, které se tam nachází, se konfrontují s bílou, a proto teda skrz tu bílou jsou viděny všechny barvy. Jsou to vlastně takové minimalizující snahy mít co nejjednodušší obrazy, když už tam něco je, tak maximálně rostlinný motiv, ale nejspokojenější jsem, když tam není skoro nic, téměř prázdné plátno,“ přibližuje své pojetí malíř.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)

Kurátor výstavy Petr Pivoda tvrdí, že ze Svobodova díla vyzařuje jakási pozitivní energie, kterou diváci dobře vnímají. K návrhům nábytku umělec podotýká, že především ctí funkčnost, i když dbá na to, aby byly originální.

Obrazy Jana Svobody budou vystaveny v ostravské Galerii Beseda do 24. září.

  • Jan Svoboda / Lekníny zdroj: Jan Svoboda http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1876/187572.jpg
  • Jan Svoboda / Dělení listu zdroj: Jan Svoboda http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1876/187570.jpg
Vydáno pod