David Lynch jako fotograf i zpěvák

Praha - Kultovní americký režisér David Lynch proslul i v Česku jako autor filmů Městečko Twin Peaks nebo Modrý samet. Nový projekt představuje Davida Lynche nejen jako filmaře, ale také jako fotografa a zpěváka. Posmutnělé album plné zvučných jmen pod názvem Dark Night of The Soul zachycuje v půvabných, melancholických písních potemnělé rozpoložení duše. V třinácti písních zní hlasy výjimečných zpěváků: Franka Blacka z kapely Pixies, Iggyho Popa, zpěvaček Suzan Vega nebo Niny Perssonové ze skupiny Cardigans.

Hudební část alba vytvořil zvukový všeuměl a producent, který si říká Danger Mouse, společně se zpěvákem Markem Linkousem. Deska Dark Night of The Soul má ale i silnou vizuální část: Stostránkovou knihou fotografií a videoklipy ji doprovodil režisér David Lynch.

„Mně se ten nápad líbil. Že budu poslouchat hudbu a to, co se mi přitom vybaví, zachytím na fotkách. Žertoval jsem, jestli nemám na desce taky zpívat. Nakonec se můj hlas objeví ve dvou písních,“ komentoval dílo David Lynch. 

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Shodou okolností jsme Mark, já i zpěváci na desce fanoušky temnější hudby. Lidi ji někdy považují za depresivní nebo alespoň melancholickou,“ dodává Danger Mouse.

Vydání alba přitom provázely komplikace. Tvůrci se nedohodli s firmou, a tak zprvu sami vydali jen knihu s prázdným cédéčkem, na které si každý mohl vypálit album volně ke stažení z internetu.

Po roce a půl deska nakonec vychází oficiálně. Její posmutnělá nálada je o to působivější, že se vydání alba nedožili dva z těch, kteří na něm hrají. Zpěvák Mark Linkous, který byl hlavním autorem desky, a písničkář Vic Chestnutt.

  • Dark Night of The Soul autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187823.jpg
  • Dark Night of The Soul autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187820.jpg