V galerii Trafačka vstupuje Invaze do umění života

Praha - Streetartový workshop v pražské galerii Trafačka zahájil včera odpoledne třídenní multimediální festival Invaze, který ve třech galeriích představuje zážitkové, interaktivní a invazivní umění. Vedle vysočanské Trafačky se výstavy, prezentace, debaty s umělci, projekce či koncerty odehrávají také v The Chemistry Gallery a v Galerii Ferdinanda Baumanna. Součástí je také dnešní happening před Národním muzeem, který připomene srpnové události roku 1968.

„Během happeningu se pokusíme podle situace někam u muzea umístit květiny, ale jinak bude souvislost s rokem 1968 na festivalu záměrně odsunuta do pozadí,“ řekl spoluorganizátor festivalu Petr Hájek.

Na dvoře vysočanské Trafačky během workshopu Michal Škapa známý pod přezdívkou Tron představil umění graffiti, které k volnému převedení do hudby inspirovalo dvojici dýdžejů Stevie Weenie a Miki Diskjockey. Následovala debata na téma Identita, identifikace a ochrana soukromí v ČR a volná hudební party, kterou vedl dýdžej Roxor.

V The Chemistry Gallery proběhla vernisáž výstavy Kokoro Power, na níž pořadatelé prezentují nové kresby a malby známého umělce a sprejera Chaseho z Los Angeles. 

O víkendu program pokračuje sobotní odpolední vernisáží Instalace slovenského umělce Maria Chromého v Galerii Ferdinanda Baumanna, jehož tvorba komentuje sociální role ve společnosti a politickou situaci. Během hlavního festivalového večera se na Trafačce uskuteční dvojitá vernisáž projektů Space Invaders a Invasive Identity. Zahrnuje celé spektrum uměleckých forem i způsobů vyjádření a kombinuje téma Identity s tématem Invaze.

Neděle bude patřit zejména koncertům a diskusi na téma Identita.

Cílem festivalu Invaze je podle pořadatelů transformovat osudové datum 21. srpna 1968 v oslavu svobody, v invazi umění do života a upozornit na otázky spojené se svobodou, jako jsou například vlastní volba, osobní identita, hackerství a osobní bezpečnost na internetu.

  • Trafačka autor: ČT24, zdroj: Trafačka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1886/188532.jpg
  • Chase / Invaze zdroj: Trafačka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1886/188530.jpg
  • Trafačka zdroj: Trafačka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1886/188531.jpg