Ray Bradbury: mistr sci-fi žánru, který nevymění žárovku

Waukegan (USA) – Ray Bradbury dokázal ve většině svých knih vytvořit zvláštní atmosféru odlidštěné budoucnosti v kombinaci se silným humanistickým tónem. Jeho mnohdy svérázní hrdinové putují chladnými technokratickými světy vesmírné civilizace a v kombinaci s tímto prostředím tvoří mnohdy bizarní příběhy. Ve své spisovatelské dílně se král sci-fi často potuluje po hvězdách a kosmické koráby používá jako jiní metro. Ve skutečnosti neumí ani řídit auto, celý život se bál cestovat letadlem a za domácího kutila se zálibou v technických hračičkách se nepovažuje. „Nedokážu ani vyměnit žárovku,“ přiznává mistr supertechnických románů.

Americký spisovatel se narodil 22. srpna 1920 v městečku Waukegan v americkém státě Illinois. První příběhy začal sepisovat na papíry, do nichž se u řezníka balilo maso. Silný vztah k literatuře v sobě objevil už v raném dětství. „Když se mi dostala do rukou knížka Charlese Dickense Pověst dvou měst, přelepil jsem jméno autora svým. Takhle jsem chtěl umět psát,“ vzpomíná Bradbury.

Střední školu vychodil v Los Angeles a dál pilně pokračoval v samostudiu - noci trávil v knihovně a přes den trápil psací stroj. Prvním honorovaným příběhem se stalo Kyvadlo z roku 1941 a první povídkou, v níž projevil svůj tajuplný styl, bylo o rok starší Jezero. V roce 1947 se oženil s Marguerite McClurovou a téhož roku mu vyšla první kniha krátkých příběhů Temný karneval.

V Marťanské kronice z roku 1950 tvrdě zkritizoval lidskou povahu, která je schopná pro lukrativní zisk bezostyšně ničit. Druhý krok do síně slávy učinil v roce 1953 v podobě příběhu plného pachu spálených knih a příprav k atomové válce s názvem 451 stupňů Fahrenheita. Šokující sonda do světa budoucnosti, světa vymytých mozků a sériově vyráběných názorů měla pro lidské uvědomění podobný význam jako Orwellova depresivní vize 1984.

Je také básník a rád si zafilozofuje. Ke konzultacím se na něj obracejí městští radní i pracovníci vesmírného výzkumu NASA. Jeho animovaný film Icarus Montgolfier Wright málem získal Oscara. Zařadil se i mezi majitele hvězd na proslulém hollywoodském chodníku slávy. Na jeho oficiální internetové stránce je možno najít i speciální recept na tekutou pizzu. Povahu sci-fi nadšence Bradbury nezapře - popel ze svého těla by si přál umístit na Marsu.