Cirque du Soleil přijede do Prahy s show Saltimbanco

Praha – Slavný Cirque du Soleil (Sluneční cirkus) přijede s představením Saltim-banco do české metropole. Jeden z nejúspěšnějších moderních cirkusů založili pouliční umělci. V Praze se uvede svou hlavní putovní show Saltimbanco, velkolepým představením s akrobatickými prvky. Dlouho se ale cirkus v Česku nezdrží, zůstane jenom dva dny od 12. do 14. listopadu.

„Uvidíte nejlepší akrobacii z celého světa. Čeká vás show s mnoha umělci, spoustou barev, kostýmů a masek i živé hudby. Je to nejlepší výprava, kterou svět kdy viděl,“ slibuje mluvčí cirkusu Maxim Charbonneau. V Cirque du Soleil pracuje 51 artistů a hudebníku z více než 20 zemí, jejich vystoupení jsou inspirována tradicí klasických cirkusů, vystupují v něm ale pouze umělci, nikoli zvířata.

„Není to jenom sled estrádních čísel, jak to známe z klasických cirkusů, ale je to prostě kontinuální příběh, který kombinuje divadlo a cirkus. Je to komerce, která má velice vysokou úrověň,“ charakterizuje Cirque du Soleil koordinátor jejich českého vystoupení David Kašpar.

Pojem nový cirkus není neznámý ani pro české umělce. V česku je zastoupen seskupením La putyka herce Rostislava Nováka. S Cirque du Soleil se ale prý česká scéna nedá srovnávat. „V česku takový cirkus je jako žánr, jako umělecká disciplína na začátku. Teď teprve se dostáváme na úroveň Evropy před dvaceti lety,“ poukazuje Kašpar.

Přijede Cirque du Soleil (zdroj: ČT24)

Artisty láká Cirque du Soleil nejenom svým slavným jménem, ale také nadprůměrnými platy. Nemá tak problém své renomé udržovat, přesto část diváků už neuspokojuje – považují cirkus už jenom za komercí.