Manic Street Preachers hráli před Castrem, ale bylo jim odpuštěno

Trutnov – Trutnovský festival má za sebou letošní vrchol, kterým bylo vystoupení velšské rockové skupiny Manic Street Preachers. Organizátoři festivalu splnili svůj slib a seznámili kapelu, která jako jedna z prvních koncertovala na Kubě pro Fidela Castra, s dlouholetými politickými vězni z doby komunistického Československa.

Pochopení a tolerance jsou hlavní hodnoty trutnovského festivalu. Návštěvníci tak vyslechnou hudbu zcela různých žánrů i generací. Na jednom pódiu letos vystoupili zpěvačka Eva Pilarová a velšská rocková kapela Manic Street Preachers. „Festival, jak je známo, se vyznačuje různými extrémy a paradoxy,“ řekl organizátor Martin Věchet.

Jedním z nich bylo i pozvání Manic Street Preachers – skupiny, která se před devíti lety vydala hrát na Kubu, jejíž vládnoucí komunistický režim z politických důvodů vězní desítky lidí – na 21. ročník, který organizátoři festivalu věnovali památce obětí komunismu. Členové kapely se proto setkali s někdejšími československými politickými vězni. Na Fidela Castra se je vyptával Ivan Martin Jirous, dlouholetý vězeň Husákova režimu. „Tak jim řekni, že jim odpouštím,“ pravil básník tlumočníkovi, když se dozvěděl, že skupina hrála nikoli pro Castra, nýbrž pro Kubánce, kterých na koncert přišly čtyři tisíce.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Ačkoli vystoupením Manic Street Preachers festival vyvrcholil, další vystoupení budou probíhat po celý víkend.