Audit v Národním technickém muzeu provede Ernst & Young

Praha - Ministr kultury Jiří Besser na doporučení výběrové komise rozhodl, že audit Národního technického muzea provede firma Ernst & Young. Stejná společnost provede kontrolu také u další příspěvkové organizace, a to u České filharmonie. Přitom audit hospodaření České filharmonie proběhl nedávno. Na jeho základě v červnu kvůli špatnému hospodaření odvolal Besserův předchůdce Václav Riedlbauch jejího šéfa Vladimíra Darjanina. Smlouvy mají být podepsané do konce týdne, za další měsíc pak budou výsledky auditu. Ministr chce prověřit také hospodaření Národní knihovny - kontrolu by měla provést firma KPMG. Ministerstvo chtělo původně firmu vybrat v pátek, aby už dnes mohla zahájit audit v Národním technickém muzeu.

Ministerstvo mělo nabídky původně vyhodnotit již 20. srpna po otevření obálek. Na výzvu ministra Jiřího Bessera (TOP 09) reagovaly tři oslovené společnosti PricewaterhouseCoopers, KPMG a Ernst & Young. Vzhledem k časové tísni ministerstvo oslovilo pro externí audit pouze tři společnosti, které vybralo na základě všeobecně dobrých referencí. Neznamenalo to však, že by se podání nabídky nemohl zúčastnit někdo jiný.

Z rozpočtu muzea si přilepšoval i Kubíčkův zástupce

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Společnost Ernst & Young Audit externí audit zahájí v nejbližší době. Ředitele muzea Horymíra Kubíčka odvolal ministr 19. srpna kvůli nesrovnalostem v hospodaření. Vedením muzea byl pověřen statutární zástupce Oldřich Rambousek. Ten si však podle dnešní Mladé fronty Dnes údajně přilepšoval z rozpočtu muzea podobně jako jeho bývalý šéf. Výpisy, které to dokazují, má deník k dispozici.
 

Horymír Kubíček

„Já jsem přesvědčen, že zákon porušen nebyl. Jsou to peníze za odpracovanou práci. Věřím tomu, že audit prokáže, že jsme dělali všechno poctivě a že ty věci tam nejsou tak, jak nás teď média napadla.“

„Desetitisícové částky si vyplácel formou honorářů za daňové poradenství muzeu. Další desetitisícové částky údajně podle nadstandardní zaměstnanecké smlouvy do vlastní kapsy čerpal z grantu ministerstva kultury uděleného jednomu z pracovišť muzea,“ uvedl deník. Právě nesrovnalosti v účtech, jako nejrůznější honoráře, odměny nebo faktury, které si sám sobě podepisoval, zlomily vaz i Kubíčkovi. Vedle pravidelného platu si z rozpočtu muzea třeba přivydělal dvakrát 41 tisíc korun. A to za to, že pro něj pracoval externě jako garant památkové péče.

Podle ministerstva kultury měl Kubíček také platit za jednu práci několika stavebním firmám a tím rekonstrukci muzea výrazně prodražit. Z depozitářů měly navíc pod jeho vedením zmizet desítky exponátů. Kubíček ale všechna obvinění odmítá: „Tyto smlouvy regulérně přiznávám, ministerstvo o nich informuji. Vše bylo transparentní, nebylo to žádné černé financování.“

Ministerstvo zahájilo už minulý týden v muzeu interní audit, který doprovázejí zástupci organizace Transparency International. Kontroloři z ministerstva se také zajímají o nedostatky v inventarizaci exponátů. „Pevně věřím, že mě probíhající audit očistí,“ uvedl ve svém prohlášení odvolaný ředitel Kubíček.

Ministerstvo bude prověřovat i další příspěvkové organizace

Po Národním technickém muzeu chce ministerstvo kultury prověřit ještě další příspěvkové organizace, kterých spravuje celkem 31. Stejně jako v tomto případě se mu nelíbí jejich hospodaření. Audit by se tak mohl týkat například i Národního muzea, Národní galerie, Moravské galerie v Brně nebo Národního divadla.