Schieleho Portrét Wally opět ve Vídni vzbuzuje silné emoce

Vídeň - Slavný Schieleho Portrét Wally mohou po 13 letech ode dneška znovu vidět zájemci v Leopoldově muzeu ve Vídni. Malba se do rakouské metropole vrátila po letitých soudních sporech o vrácení díla dědicům původní židovské majitelky. Leopoldovo muzeum obraz získalo zpátky za to, že jim zaplatilo vyrovnání 19 milionů dolarů (kolem 371,4 milionu Kč). Sběratel Rudolf Leopold, po kterém je muzeum pojmenováno, mu věnoval svou sbírku, která obsahuje největší kolekci Schieleho prací na světě. Leopold letos koncem června ve věku 85 let zemřel.

„V Rakousku bylo za války arizováno nebo za směšné částky vykupováno mnoho uměleckých děl velké hodnoty. Velký počet těchto děl si dosud nenašel cestu k původním majitelům, hlavně z důvodů, že se plynulými prodeji dostala do sbírek velkých muzeí rakouského státu. Teprve od 90. let minulého století probíhají soudní spory původních židovských majitelů o jejich navrácení,“ informovala z Vídně publicistka Alexandra Alvarová.

Portrét Wally, který Schiele vytvořil v roce 1912, poslalo muzeum v roce 1997 spolu s dalšími obrazy na výstavu do USA. V roce 1998 newyorský soud dílo zabavil. O jeho vrácení usilovali dědici vídeňské židovské obchodnice s uměním Ley Bondiové-Jarayové, která zemřela v roce 1969 v Londýně. Dílo jí ukradl jeden nacista v roce 1939. Po válce portrét získala nepravá rodina. Od ní se obraz dostal do galerie Albertina, odkud ho získal v 50. letech Leopold. Tyto informace obsahuje i text, který ode dneška visí vedle obrazu. Shodli se na něm dědici s muzeem. Podle vedení muzejní nadace totiž příběh obrazu „odráží děsivou historii holokaustu“.

Z Vídně informuje Alexandra Alvarová (zdroj: ČT24)

„Portrét Wally se stal kvůli sporům jedním z nejslavnějších obrazů na světě,“ řekla dnes při odhalení díla v muzeu vdova po sběrateli Elisabeth Leopoldová. Dílo visí vedle Schieleho autoportrétu. „Právě proto panovalo takové přání, aby oba obrazy byly u sebe, protože k sobě patří,“ řekla Leopoldová. Podle ní se díky vyrovnání „podařilo nyní zachránit Wally pro Rakousko“.

Sběratelův syn Dietmar Leopold už před nedávnem řekl, že by případ Wally mohl sloužit jako precedens pro podobná jednání. „Co se týká takzvaných restitučních otázek, jsou případy mnohem méně jednoznačné, než se mnozí obávali nebo než by si někteří přáli,“ dodal Leopold.

Aby muzeum získalo portrét zpět a uhradilo vyrovnání, musí prodat některá díla ze svých sbírek. Ani dnes vedení muzejní nadace nechtělo upřesnit, o jaké práce se jedná. Podle informací médií by jich mělo být šest.