Za audit ministrovi děkuji, říká odvolaný ředitel technického muzea

Praha – Nový ministr kultury Jiří Besser odvolal minulý čtvrtek ředitele Národního technického muzea Horymíra Kubíčka. Důvodem byly údajné nesrovnalosti v hospodaření. „Já jsem velice rád a děkuji panu ministrovi, že posílá ne jeden, ale více auditů, protože to je přesně způsob, jak očistit mě i Národní technické muzeum,“ reaguje Kubíček. Kontrolu majetku a hospodaření Národního technického muzea provede společnost Ernst & Young Audit. Ministerstvo zahájilo už minulý týden v muzeu interní audit, který doprovázejí zástupci organizace Transparency International.

„Já jsem přesvědčen, že se jedná o hrubé nedorozumění a možná cílený útok někoho, kdo nám úspěch a tu přípravu otevření úplně nepřeje,“ brání se Kubíček. Své pochybení zcela odmítá. „Žádné odměny jsem si nikdy nepsal,“ dodává.

„Pokud audit prokáže, že nepochybil, tak se mu omluvím,“ tvrdí Besser. O odůvodněnosti svého rozhodnutí je ale přesvědčen. „Těch důkazů jsou tři A4 stránky a audit je všechny bude prověřovat. Podívejte se, třeba ty dvě faktury, o kterých všichni hovoříte, ty nejsou jen dvě,“ říká ministr.

Jiří Besser a Horymír Kubíček v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Na mysli má patrně prodražení rekonstrukce muzea nebo vystavení faktur v hodnotě desítek tisíc korun za externí spolupráci jako garanta památkové péče. „Neviděl jsem nic špatného na tom, že budu vykonávat mimo svou práci, protože ta se týká něčeho zcela jiného, odbornou práci památkáře,“ hájí se Kubíček.

„Podle mě je to jednoznačně v rozporu s dobrými mravy,“ zlobí se ale ministr. Desetitisícové částky si Kubíček údajně vyplácel formou honorářů za daňové poradenství muzeu. Další desetitisícové částky prý podle nadstandardní zaměstnanecké smlouvy čerpal z grantu ministerstva kultury uděleného jednomu z pracovišť muzea.

Jsem loajální zaměstnanec

V případě, že audit Kubíčkovo pochybení neprokáže, ale ministr Besser jeho návrat na pozici ředitele Národního technického muzea nevylučuje. „Pokud by se přihlásil do výběrového řízení na ředitele technického muzea, tak samozřejmě,“ připouští.

Sám Kubíček si ovšem není jistý, že by se do výběrového řízení přihlásil. „Objevují se různé informace, že některým kolegům a zaměstnancům jsem vadil. Musím o tom přemýšlet, proč a komu. Zda šlo o to, že jsem po nich chtěl pracovní výkon, nebo zda se stala nějaká jiná chyba,“ říká odvolaný ředitel. Případnou žalobu na ministerstvo považuje za krajní možnost. „Nejsem ve sporu s ministerstvem. Jsem loajální zaměstnanec,“ zdůrazňuje.

Čím se měl Kubíček provinit
Zdroj: ČT24