(Bleskový) povodňový večer na přidanou Studia Ypsilon

Praha - Studio Ypsilon ve spolupráci s organizací Člověk v tísni pořádají dne 2. 9. 2010 v 19.30 hod. charitativní koncert na pomoc lidem postiženým bleskovými povodněmi v Libereckém a Ústeckém kraji. Ypsilonka má k tomuto regionu blízko, neboť divadlo vzniklo právě v Liberci. Letošní, jubilejní 45. sezóna je navíc zasvěcena nejen oslavám zmiňovaného výročí, ale nese se ve znamení návratů ke kořenům, připomínání ypsilonkovských libereckých začátků.

Tento návrat ke zdrojům, k ypsilonkovské tradici, předznamenala již červnová premiéra inscenace Jana Schmida „TGM – Masaryk mezi minulostí a dneškem“, na 9. listopadu je navíc naplánován slavnostní večer pro všechny bývalé i současné členy SY, který by měla natáčet ČT. 

"A pokud mluvíme o návratu ke kořenům a připomínáme-li si liberecké počátky, nemůžeme zůstat lhostejní k tragickým událostem, které tento region v srpnu postihly. Pomoc může mít různou podobu, ale rychlá a včasná pomoc je vždy nejefektivnější. A tak nás napadlo uspořádat koncert, jenž by v sobě propojil hned několik aspektů – nejen přinesl finanční a morální podporu, ale přitáhl k obětem povodní znovu pozornost médií, sponzorů, celého národa…,“ uvádí Ypsilonka k chystanému projektu.

Akce se odehraje na jevišti Studia Ypsilon a vystoupí na ní řada významných umělců, kteří jsou ochotni účinkovat bez nároku na honorář. Publikum bude značně speciální, diváky budou dárci i dobrovolníci, jenž od prvního dne (zadarmo a ve svém volném čase!) pomáhají v postižených obcích.

Komponovaný koncert se ponese podle vzoru legendárních „Večerů na přidanou“.

Bude se odehrávat v duchu poetiky Ypsilonky, půjde tedy nejen o hudební, ale i o značně improvizovaná vystoupení. V hudebních vstupech by každý z interpretů měl zazpívat jednu, maximálně dvě písně – spíše v akustické („unplugged“) verzi. Moderátorem celého večera (spolu s ostatními herci Studia Y) bude Petr Vacek, režisérem a autorem scénáře je kmenový ypsilonkovský režisér Braňo Holiček

Zároveň bude koncert živě přenášen Českým rozhlasem, stanicí Praha, začátek přímého přenosu je ve 20.00 hod. Benefiční večer bude také možno poslouchat pomocí internetu ve formě  multimediálního datového proudu („streamu“), a sice na webovém portálu iDnes.cz a na stránkách ČRo. 

V průběhu akce bude probíhat finanční sbírka, jejíž výtěžek poputuje na účet organizace „Člověk v tísni“. Prostřednictvím přímého přenosu bude oznámena možnost přispět pomocí dárcovských DMS.  Během koncertu pak organizace Člověk v tísni převezme finanční dar od společností Telefónica O2 a Škoda Auto.  

Účinkující:

Studio Ypsilon:

Petr VACEK (moderátor), Mirek KOŘÍNEK (hudební doprovod), Marek EBEN, Jiří LÁBUS, Martin DEJDAR, Markéta PLÁNKOVÁ, Jan JIRÁŇ a BOTAFOGO (Daniel ŠVÁB, Bára SKOČDOPOLOVÁ, Dominik RENČ), Jan SCHMID 

Hosté: Jiří SUCHÝ, Aneta LANGEROVÁ, Anna K., Tomáš KLUS, Jan BUDAŘ, Jiří KORN a 4TET, skupina KLEC

  • Prodaná nevěsta zdroj: Studio Ypsilon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1384/138356.jpg
  • Z inscenace Babička se vrací ve Studio Ypsilon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1492/149154.jpg
  • S kůží na buben / Milan Hugo Forman a Petr Vacek autor: Petr Našic, zdroj: Studio Ypsilon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1592/159106.jpg