Ministerstvo usiluje o prohlášení Slovanské epopeje kulturní památkou

Praha - Ministerstvo kultury minulý týden zahájilo řízení o prohlášení Slovanské epopeje Alfonse Muchy za kulturní památku. Cílem je zvýšená ochrana uměleckého díla. Výsledek by měl být znám koncem září. Vyhlášení epopeje kulturní památkou by znamenalo, že se zvýší dozor státu při jejích zápůjčkách do ciziny. Neřešilo by však spor o stěhování cyklu obrazů Alfonse Muchy ze zámku v Moravském Krumlově do Prahy.

„Znamenalo by to větší ochranu památky ze strany státu, ale neřeší to vlastnické vztahy,“ řekla Vlasta Čiháková-Noshiro ze Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků. Plánované stěhovaní epopeje do Prahy provázejí protesty a roztržky. Radnice v Moravském Krumlově na základě požadavku Muchovy rodiny manipulaci s obrazy dočasně zakázala. Zákaz převozu platí do vyřešení právních nejasností kolem darovací smlouvy z roku 1913, kterou Mucha epopej Praze daroval.

Praha se proti zákazu stěhování odvolala, její odvolání bude posuzovat jihomoravský krajský úřad. Hlavní město zvažuje také žalobu k soudu. Monumentální plátna malíře Alfonse Muchy jsou vystavena v zámku v Moravském Krumlově a jsou tamním hlavním turistickým tahákem. Praha chce obrazy přestěhovat do pražského Veletržního paláce. Proti je vnuk malíře John Mucha, Moravský Krumlov, Jihomoravský kraj i tisíce lidí. Argumentují především tím, že Praha dosud nepostavila pro epopej novou galerii, jak si autor přál. Zachování Slovanské epopeje na Moravě podpořil také prezident Václav Klaus.

Galerie hlavního města Prahy přesto stále výstavu Slovanské epopeje připravuje. Umístění epopeje v Moravském Krumlově bylo podle kurátora pražské galerie od počátku dočasné a „zcela nevyhovující smysluplné prezentaci tak rozsáhlého a významného díla“. Karel Srp považuje expozici v Moravském Krumlově za nevyhovující jak z hlediska rozmístění, které podle něho neodpovídalo logice díla, tak osvětlení. Podle jeho názoru zámek v Moravském Krumlově není v dobrém stavu a vyžaduje jako celek důkladnou rekonstrukci.

Slovanská epopej
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod