Animaci v kontextu světového dění má smysl dělat v Litomyšli

Litomyšl/Praha - Česká klasická animace má ve světě dlouholetou tradici. Jenomže v těch nejnovějších trendech přece jen dost pokulhává, a proto se čeští animátoři rozhodli něco přiučit. K tomu si vybrali ty nejpovolanější, totiž kolegy ze světoznámého studia Pixar. Tvůrci filmových trháků jako Úžasňákovi, Auta, Hledá se Nemo nebo Příběh hraček přijeli do Litomyšle předat své zkušenosti s počítačovou 3D animací jak studentům ze střední a východní Evropy, tak lidem, kteří v oboru už pracují. Kurz animace skončí na zámku v Litomyšli 3. září veřejnou prezentací studentských prací a krátkých filmů.

Dva měsíce tak účastníci kurzu pracují na vlastním krátkém filmu ve všech fázích produkce: od scénáře, přes storyboard a režii až po vlastní animaci. „Moderní animace se dnes posunula tak daleko a jinam, i dramturgicky, že v tom smyslu ta česká animace už dávno neexistuje,“ říká David Toušek, organizátor dílny.

Podle něj výuka animace v Česku nereflektuje to, co v dnešní době studenti potřebují, aby se uplatnili na trhu práce. „Má smysl animaci dělat pouze v kontextu světového dění, protože Česká republika je příliš malá,“ dodává Toušek.

Kurz má podle Marka Touška ze vzdělávacího projektu Anomalia, který desetitýdenní workshop pro profesionální animátory a učitele organizuje, pomoci nepříliš rozvinuté české animaci.

Rich Quade (podílel se například na filmech Toy Story nebo Příšerky)

„Já učím, jak zanimovat dialog, jak vyjádřit konverzaci…ukazuju sekvence z hraných filmů…v praxi to funguje tak, že poslucháte dialog znovu a znovu a pak kreslíte v počítači…cílem je, aby postava vypadala jako živá…jako postava, která skutečně myslí a mluví.“

Kurzy organizátoři tvořili podle dánského modelu, podobné jsou i ve Velké Británii. Cenově jsou však pro studenty méně dostupné, stojí až několik stovek tisíc korun. Za tři měsíce v Litomyšli zájemci zaplatí padesát tisíc plus ubytování a jídlo.

Kurz animace
Zdroj: ČT24