Sir Sean Connery, sexy muž století - za svou zachovalost vděčí whisky

Edinburgh - Zřejmě nejslavnějším představitelem Jamese Bonda byl britský herec Sean Connery. Autor Bonda Ian Fleming se dokonce nechal slyšet, že pokud by svá díla psal znovu, Bond by vypadal jako Connery. Sám herec ovšem nad touto rolí příliš nejásal, neboť k jejímu zvládnutí údajně stačí pouze kondice a umění líbat. Connery se narodil 25. srpna 1930 v chudinské čtvrti Edinburghu.

Jako syn řidiče dodávky a uklízečky, který se tenkrát ještě jmenoval Thomas, vyrůstal ve skromných poměrech. Školu ukončil předčasně ve třinácti letech. Tři roky sloužil u britského Královského námořnictva, poté lakoval rakve. Věnoval se kulturistice, v roce 1953 skončil třetí v soutěži Mr. Universe. Později se prosadil ve filmu.

Slavného agenta 007 si zahrál v letech 1962 až 1971 v šesti bondovkách a v jednom remaku z roku 1983, prestižního Oscara ale získal až v roce 1987 za vedlejší roli ve filmu Neúplatní. „Za půlstoletí u filmu jsem dostal jednoho Oscara a 31 dalších ocenění včetně Zlatého glóbu a k tomu 14 nominací. Nejvíc si však cením té jediné zlaté sošky. A ne proto, že je to pocta pro herce nejvyšší, ale i za to, jak výbornou roli mi tehdy svěřili v tak skvělém filmu,“ svěřil se před lety fanouškům. Postava chicagského policisty Jima Malonea mu konečně pomohla definitivně prolomit „bondovské“ prokletí.

Od roku 2000 se skotský patriot a fanoušek fotbalového týmu Glasgow Rangers může pyšnit šlechtickým titulem. Na slavnostní ceremoniál při převzetí ocenění z rukou královny se dostavil ve skotském kroji a tradiční sukni.

V roce 2003 v Praze osobně uvedl evropskou premiéru svého zatím posledního filmu Liga výjimečných, na kterém se podílel i jako spoluproducent. Jeho část natáčel rok předtím v české metropoli, kde štáb zastihly povodně. Tvůrci filmu se rozhodli část výtěžku z premiéry věnovat ve prospěch veřejné sbírky na pomoc obětem povodní. V roce 2002 dostal cenu za dlouhodobý přínos světové kinematografii na filmovém festivalu Karlovy Vary, herec však do Varů nedorazil kvůli viróze, jež ho schvátila během natáčení.

„Za to, že jsem stále k poznání a zachovalý, vděčím dobré skotské whisky.“

Connery je podruhé ženatý. S první manželkou, herečkou Dianou Cilentovou, byl v letech 1962-1973 a mají syna Jasona. V roce 1975 si vzal malířku francouzsko-marockého původu Micheline Roquebruneovou. Connery je hrdým členem nacionalistické Skotské národní strany (SNP) a k jeho zálibám patří golf. V lednu 2006 podstoupil operaci, při níž mu lékaři odňali nádor na ledvině.

V posledních letech se tento edinburský rodák a horlivý skotský patriot věnoval hlavně psaní pamětí. Svůj herecký důchod tráví na Bahamách a do domovské země, kde nežije už přes 50 let, se prý vrátí, až Skotsko získá nezávislost na Británii.

Receptem na důstojné stáří je podle Conneryho popíjení kvalitní skotské whisky. Podle žen patří stále mezi nejcharizmatičtější muže světa. V roce 2008 se stal tváří módní značky Louis Vuitton.

Vydáno pod