Návštěvníci Londýna nakouknou do Hendrixovy kuchyně

Londýn - Byt hvězdného amerického kytaristy Jimiho Hendrixe v centru Londýna se stal součástí výstavy věnované tomuto kytarovému mágovi. Prostory v posledním patře Händelova domu, v němž se nyní nachází muzeum barokního skladatele Georga Friedricha Händela, se otevřou při příležitosti 40. výročí úmrtí slavného hudebníka.

Hendrixův byt bude otevřen od 15. do 26. září jako součást širší výstavy, která se otevírá 25. srpna odpoledne pod názvem Hendrix v Británii a která v domě potrvá do 7. listopadu. V bytě, jenž se nachází ve čtvrti Myfair v centru britské metropole, Hendrix psal písně i hrál.

„Lístek na výstavu bude stát 5 liber. Součástí prohlídky bude i podkrovní byt, v tom případě ale bude vstupné o něco dražší – 8 liber. Organizátoři upozorňují, že bude nutné si prohlídku zabukovat předem přes internet, protože se očekává mimořádný zájem. Hendrix na této poměrně drahé adrese bydlel také z důvodů, že to měl dost blízko do čtvrti Soho, kde vystupoval v různých hudebních klubech. Relativně blízko to měl také do nahrávacích studií. Svou roli dle hudebních znalců mohl hrát i fakt, že v domě bydlel Händel, se kterým se Hendrix cítil duchovně spřízněn. Považoval se za stejného přivandrovalce do Londýna, kterému se podařilo slávy dosáhnout v Británii. Dokonce se říká, že Jimi Hendrix pořádal soukromé prohlídky bytu pro studenty vážné hudby, a také, že vlastnil Händelovy nahrávky,“ informoval z Londýna spolupracovník ČT Ivan Kytka.

„Máme radost, že otvíráme byt, jenž byl pro Hendrixe skutečnou domácí základnou během jeho zdánlivě nekonečného koncertního programu v Británii a jinde,“ uvedla ředitelka Händelova muzea Sarah Bardwellová.

Na Hendrixově výstavě si návštěvníci mohou prohlédnout mimo jiné oranžové sako nebo klobouk, které rocková legenda nosila na koncertech. Hendrix, jenž zemřel 18. září 1970 ve věku pouhých 27 let, si byt pronajal za 30 liber týdně a pobýval v něm se svou anglickou přítelkyní Kathy Etchinghamovou.

V domě v ulici Brook Street s číslem popisným 25, dříve 23, pobýval od roku 1723 až do své smrti v roce 1759 skladatel Händel, jenž tu napsal své nejslavnější dílo Mesiáš.

  • Z londýnské výstavy o Jimi Hendrixovi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1894/189387.jpg
  • Dům v Londýně, kde žil Jimi Hendrix autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1894/189386.jpg