Festival na úpatí Řípu nabídl rockové hvězdy i rozpaky

Krabčice (Litoměřicko) - Festival Řípfest, který kolem sobotní půlnoci skončil na louce na úpatí Řípu, nabídl hlavně rockové hvězdy, organizátorům festivalu i divákům ale působila potíže nepřízeň počasí. Zklamání svým fanouškům zkrácením vystoupení připravil bývalý člen skupiny Uriah Heep Ken Hensley i hlavní hvězda festivalu Ozzy Osbourne, který místo avizovaných 90 minut zpíval jen přibližně hodinu. V areálu bylo podle neoficiálních odhadů 15 tisíc návštěvníků, část z nich přijela z Polska a Německa. Z tuzemské scény se v programu představily například skupiny Cocotte Minute a Krucipüsk.

„Kapela hrála skvěle, Ozzy zpíval mizerně, což nikoho nepřekvapilo a málokomu vadilo, ale bylo to krátké a bez některých stěžejních hitů,“ povzdechl si jeden z příznivců. Nejen on byl zaskočený, když Osbourne po zazpívání letitého hitu Paranoid se slovy „Bůh vás všechny ochraňuj“ opustil po hodinovém koncertu pódium. Pořadatelé přitom před festivalem tvrdili, že hlavní hvězdy odehrají devadesátiminutové koncerty.

Jedenašedesátiletý Osbourne v dlouhém černém plášti a tričku s velkým stříbrným křížem na zádech s typickými gesty za hlučného doprovodu své skupiny hned po nečekaném příchodu na jeviště, kam dorazil o půl hodiny dříve, než bylo uvedeno v programu, rozjásal davy pod pódiem. Už od prvních skladeb část publika nadšeně skandovala jméno držitele ceny Grammy.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Úspěch měli i američtí rockeři ze skupiny Korn

Osbourne představil své nové album Scream, které se pouhý týden od vydání vyšplhalo v Česku na páté místo prodejní hitparády, ale zpíval především starší hity jako I Don't Want to Change the World. Dokonce zazněl i Iron Man, jeden z prvních hitů Osbournovy původní skupiny Black Sabbath. V doprovodné kapele se tuzemským příznivcům představil nový kytarista Gus G., který nahradil uznávaného Zakka Wyldeho a od obecenstva si vysloužil potlesk za svá sóla.

Před Osbournem sklidili velký úspěch američtí rockeři ze skupiny Korn, kteří představili novou desku Remember Who You Are i starší hity. Posluchači tak poprvé mohli slyšet novinky jako Oildale (Leave Me Alone), Never Around či Fear Is A Place To Live, které naznačují, že se Korn vrátili k agresivnějšímu projevu z počátku své kariéry. Podle několika přítomných diváků bylo vrcholem festivalu právě vystoupení pětice v čele se zpěvákem Jonathanem Davisem.

Nazareth a milostná balada Love Hurts

Zklamání svým fanouškům připravil bývalý člen skupiny Uriah Heep Ken Hensley, který kvůli problémům s klávesami odehrál jen dvě skladby. Lépe se ke svým obdivovatelům zachovali skotští Nazareth. Lidé stojící po kotníky v blátě od prvních písní tleskali typickému vypjatému vokálu Dana McCaffertyho a při hitu Dream On se mnozí přítomní přidali zpěvem ke skupině. V samém závěru zazněl největší hit Nazareth, milostná balada Love Hurts.