Fresh Film Fest zůstal Bez dechu

Praha – První celovečerní film tvůrců seriálu Kancl s názvem Cemetery Junction oficiálně uzavřel sedmý ročník Fresh Film Festu. Na mezinárodní přehlídku debutů a studentských filmů, která se letos poprvé konala v Praze, zavítalo přes sedm tisíc diváků. Ceny byly uděleny ve čtyřech kategoriích – hlavní cenu za nejlepší mezinárodní studentský film si odnesl německý snímek Bez dechu režiséra Visara Moriny, rodáka z kosovské Prištiny.

Soutěž celovečerních debutů Fresh Generation vyhrál režisér David Russo z amerického Seattlu s filmem Neposkvrněné početí malého čudly. „Neposkvrněné početí malého čudly je svěží, podnětný, vizuálně novátorský a depresivně vtipný film o životě, smrti a jiných věcech,“ vysvětlila výběr režisérka a animátora Michaela Pavlátová, která zasedala v porotě za Českou republiku.

Cenu Theatre Optique za nejlepší animovaný nebo experimentální film obdržel Paul Cabon z Francie za snímek Divoký. V nové sekci Fresh Czech, soutěži tuzemských studentských filmů, získala Cenu České televize Rozálie Kohoutová za polohraný dokument Roma Boys – Příběh lásky. Porota, která byla složena ze samých literátů, mezi nimiž byli Jaroslav Rudiš nebo Petra Soukupová, ocenila jak nepředpojatý pohled na téma milostného vztahu rómských gayů, tak režisérčinu stylově čistou a vtipnou hru s realitou a fikcí.

Ohlédnutí za právě skončeným festivalem nabízí od pondělí 30. srpna do neděle 5. září on-line portál Doc Alliance, kde budou zdarma k vidění vybrané filmy. Ozvěny letošního Fresh Film Festu proběhnou během podzimu například v Městské knihovně v Praze. Více informací naleznete na stránkách festivalu. Speciální webový portál z videoarchivem spustila před začátkem FFF také Česká televize, mediální partner festivalu.

Cenu diváků si z rukou ministra kultury Jiřího Bessera převzal Pater Sparrow z Maďarska za film 1, který byl na festivalu uveden v rámci soutěže debutů.

Letošní vítězný snímek Bez dechu (Der Schübling) vypráví v 28minutové stopáži příběh Agrona a jeho těhotné přítelkyně Anity, kteří měli štěstí, že se jako jedni z mála dostali z Kosova do Německa. Tam se setkají s Anitiným bratrem, který jim nabídne, že je schová v garáži. Za pár hodin se však objeví policie a Agron s Anitou musejí prchnout do noci. Anitě začnou porodní bolesti a její přítel musí najít pomoc. Bez znalosti cizího jazyka je to ovšem velmi obtížné.

Neposkvrněné početí malého čudly je debutem režiséra Davida Russa z amerického Seattlu, který příběh natočil podle vlastního scénáře. Ve fantasmagorickém vyprávění o neposkvrněném početí se stanou uklízeči nedobrovolnými pokusnými králíky bezskrupulózní firmy, jež chce na trh uvést biochemicky upravené dezerty. Hrdinové se na důmyslně podstrčených halucinogenních sladkostech stanou závislí, jenže záhy se dostaví neočekávané vedlejší účinky konzumace.

Francouzský čtyřminutový snímek Divoký (Sauvage) režiséra Paula Cabona vypráví o bláznivém mužíkovi, kterému zasahující policista splní přání a odveze ho do lesa mezi vlky.

Oceněný český film Roma Boys - Příběh lásky natočila Rozálie Kohoutová. Inscenovaný půlhodinový dokument se věnuje tématu romské homosexuality. Hlavním hrdinou je romský aktivista a gay, jehož známí o jeho orientaci vědí a tento fakt akceptují. Jeho přítel, s nímž se seznámí přes internet, ovšem pochází z mimopražské tradiční romské rodiny a tam je situace výrazně odlišná.

Přehled všech cen

V rámci pětidenního programu bylo uvedeno přes 150 filmů – mezi nimi byly filmy celovečerní, krátké a dva filmové seriály. „Letošní ročník Fresh Film Festu ukázal, že Praha byla vhodně zvoleným místem ke konání festivalu tohoto charakteru. Zájem o festivalové filmy a doprovodný program nás naplňují energií do příštích let,“ zhodnotil sedmý ročník ředitel festivalu Martin Pošta.