Příbor nakrojí Dny evropského dědictví

Příbor - Dny evropského dědictví, během nichž se veřejnost může seznámit s nejzajímavějšími a výjimečnými památkami, budou letos v září zahájeny v Příboře na Novojičínsku. Je to vůbec poprvé v historii, kdy bude akce odstartována v tak malém městě, s necelými 9 000 obyvateli. Příbor proto chystá třídenní kulturní a společenský program 10. až 12. září, kdy zde proběhne národní zahájení, Dnům evropského dědictví je celorepublikově věnováno 11. až 19. září.

Ještě před zahájením budou v Příboře ve středu 8. září otevřeny dvě výstavy, které představí město. V knihovně se chystá vernisáž plakátů mapující vývoj města v různých oblastech, jako je kultura, sport a bydlení. K vytvoření plakátů pro expozici Jak šel čas… v Příboře bylo použito na 500 fotografií.

V radniční galerii pak bude k vidění výstava Historie a současnost Příbora, která na 50 historických a stejném počtu současných fotografií ukáže, jak se měnila tvář města. „Někdy fotografové pořídili fotku napoprvé, jindy se několikrát vraceli. Najít místo, kde byla pořízena historická fotografie, bylo mnohdy velmi obtížné. Některé změny – ať už větší, či menší - mnohokrát nelahodily oku fotografa – zejména uměleckého,“ popsala přípravu výstavy její organizátorka Irena Nedomová. S vernisáží výstavy bude spojen i malý kvíz – návštěvníci budou muset rozhodnout, který současný pohled je ten správný.

Pozvánka na zahájení Dnů evropského dědictví (zdroj: ČT24)

Od roku 1994 se Dny evropského dědictví slavnostně zahajují vždy v některém z měst v zemi. „Příbor je už léta městem s památkovou rezervací. Má spoustu památek a také něco navíc. V Příboře se narodila osobnost světového významu, Sigmund Freud. Zakladatel psychoanalýzy zkoumal lidskou duši, a právě proto bylo pro letošní rok oslav evropského dědictví zvoleno téma Duše památek,“ vysvětlila vedoucí odboru kultury a cestovního
ruchu v Příboře Lenka Filipová.

Během zahájení (podrobnější program) se návštěvníci mohou těšit například na lidový jarmark, na němž se představí mimo jiné řezbáři, skláři, dráteníci nebo kováři. Připravena je také řada koncertů, z nichž k největším lákadlům bude zřejmě patřit vystoupení kapely Nightwork. Součástí programu ale budou i divadelní představení, vystoupení mažoretek a ohňostroje. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také památky, například farní kostel Narození Panny Marie, kde si mohou poslechnout i hru na varhany. S odborným výkladem je pak připravena prohlídka náměstí Sigmunda Freuda. 

V České republice se Dny evropského dědictví uskuteční od 11. do 19. září. Lidé budou moci během nich poznat i památky, kterou jsou jindy přístupné jen zčásti, nebo dokonce vůbec.