Besser vypíše konkurz na šéfy filharmonie a technického muzea

Praha - Ministerstvo kultury by dnes mělo vypsat výběrové řízení na šéfy dvou příspěvkových organizací - České filharmonie a Národního technického muzea. Ředitele technického muzea Horymíra Kubíčka odvolal ministr Jiří Besser před dvěma týdny kvůli nesrovnalostem v hospodaření. Šéfa filharmonie Vladimíra Darjanina odvolal ještě předchozí ministr Václav Riedlbauch. Na jeho místo jmenoval bez výběrového řízení Václava Kasíka.

Ministerstvo v uplynulých dnech zadalo v těchto dvou příspěvkových organizacích externí audity, které mají odhalit případné nedostatky v hospodaření. Audit v muzeu i ve filharmonii provede společnost Ernst & Young. Ministerstvo zahájilo již dříve technickém muzeu interní audit, který doprovázeli zástupci organizace Transparency International.

Další audit provede společnost KPMG v hospodaření Národní knihovny. Ani jí se zřejmě výběrové řízení na nového šéfa nevyhne. Ministr již dříve naznačil, že pozice šéfa knihovny Pavla Hazuky je ohrožena.

Výběrová řízení v rezortu kultury (zdroj: ČT24)

Besser kritizoval financování v Národním technickém muzeu

„Když někdo sám sobě vyplatí polovinu ze všech odměn, které jsou dány na pracoviště za rok, tak si myslím, že to je nehorázné.“

Nové výběrové řízení se bude vypisovat také na pozici šéfa Národní galerie. Jméno nového ředitele by mělo být známé do poloviny března. Dosavadní šéf galerie Milan Knížák by měl předat funkci svému nástupci do konce srpna 2011.