ČT zve na návštěvu k Jasněnce nebo Pyšné princezně

Žleby – České hrady a zámky nejsou jen sídly králů, slavných šlechtických rodů, ale také prince Miroslava i Radovana, princezen s hvězdami i bez nich, pyšných, rozmarných, statečných i hysterických. Známé příběhy, kostýmy, rekvizity i zajímavé okolnosti vzniku pohádek připomene třináctidílný seriál, který natáčela Česká televize. Vysílat jej bude od října pod názvem Kde bydlely princezny.

„Jedná se o jakési fiktivní putování otce a dcery po hradech a zámcích. Každý z nich má svůj zájem – tatínka zajímá historie, holčičku samozřejmě víc princezny,“ přiblížil koncepci pořadu Petr Lokaj, jeden ze čtyř režisérů třináctidílného cyklu. Průvodci po pohádkových adresách jsou Jakub Wehrenberg a jeho malá kamarádka Hanka Vítová z Kühnova dětského sboru.

Poslední díl cyklu vznikal na zámku Žleby na Kutnohorsku, známém z pohádky Kouzla králů. Do zábavně-naučného pořadu zapojili filmaři také hradní a zámecké kastelány. „Pasujeme je do role herců a průvodců. Měli bychom se toho bát, ale oni jsou výborní, přirození, protože mluví o tom, co znají,“ vysvětlil Jakub Wehrenberg.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pohádkovým hradům a zámkům budou patřit sobotní podvečery na druhém programu ČT. První díl zavede diváky 23. října na zámek Pyšné princezny – na Hlubokou. Natáčelo se ale také v Milovicích, na Raduni, Buchlově, Vranové, Bouzově, Křivoklátě, Pernštejně nebo v Telči.

Na své pohádkové zážitky bude vzpomínat řada filmových princů, princezen, králů i královen (Petr Štěpánek, Pavel Kříž, Pavel Trávníček, Miloš Nesvadba, Michaela Kuklová, Libuše Švormová, Miroslav Šimůnek, Filip Blažek, Michal Kavalčík) i režiséři pohádek (Zdeněk Troška, Zdeněk Zelenka a Vlasta Janečková).

Vydáno pod