Lesy do Lesovny

Písek – V září by měla být dokončena ojedinělá dřevostavba, která vyrůstá na okraji písecké obce Semice. Ve stavbě, připomínající důmyslnou skládanku ze sirek, bude sídlit Správa Lesů města Písku a také informační středisko. Autorem projektu Lesovny je architekt Martin Rajniš, propagátora čistých linií a tvarů souznějících s přírodou, který je mimo jiné podepsán také pod novou Poštovnou na Sněžce.

Jako stavební materiál je maximálně využito dřevo. „V exteriéru modřín, v interiéru smrk,“ prozradil spolupracovník Martina Rajniše z architektonického studia e-MRAK. Rajniš stavbu koncipoval tak, aby se přirozeně začlenila do krajiny. Čisté linie a tvary mají souznít s okolní přírodou. „Nedají se použít věci, které se nechají koupit. Všechno se musí víceméně vyrobit,“ dodává ale zástupce subdodavatelské firmy Radek Bláha.

Ne všichni ale novátorský postoj města oceňují. Kritici upozorňují na krátkou životnost dřeva nebo na neprokázanou energetickou náročnost. David Kubík ale namítá: „Jižní fasáda je schopná vstřebávat sluníčko a tím přihřívat interiér. Izolace podlahy a stropů jsou podle normy.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Stavba za dvacet milionů korun by měla být dokončena v polovině září. Pak bude Lesovna sloužit Správě Lesů města Písku a také jako informační centrum pro návštěvníky.

Dřevěné a vzdušné stavby Martina Rajniše si lidé mohou v současné době prohlédnout nejen na Sněžce nebo v Píseckých horách, ale také v Benátkách. Objekty vytvořené přímo pro 12. bienále architektury zde zastupují Slovensko do 21. listopadu.

Stavba Lesovny pro Správu Lesů města Písek podle návrhu Martina Rajniše
Zdroj: ČT24