Cenu Knižního klubu získal David Jan Novotný

Praha - Literární cenu Knižního klubu pro dosud nevydané dílo letos získal David Jan Novotný za román z prostředí pražské židovské komunity nazvaný Sidra Noach. Nakladatelství knihu nyní vydalo a autora odměnilo částkou 100 000 korun. V letošním ročníku se sešlo celkem 74 rukopisů od 40 autorů a 34 autorek. Vedle vítězné knihy Davida Jana Novotného ocenila porota a k vydání doporučila také rukopis Jana Rybáře Čtvrtá kostka, historický příběh z rudolfinské Prahy s podtitulem renesanční detektivka. Kniha vyjde v říjnu 2010.

V knize Sidra Noach se nechal Novotný inspirovat povodněmi v Praze v roce 2002. V jeho fantazii dosáhly mnohem větších rozměrů - stovky lidí přišly o své domovy, tisíce bylo nutno evakuovat ze zatopených oblastí. Své byty museli opustit také židé z Josefova. Deset mužů se tak sešlo v židovském penzionátu pana Reicha na Vinohradech, kniha pak sleduje jejich osudy, příběhy a historky. 

„Tímto oceněním jsem potěšen. Kdybych měl upřesnit, z čeho jsem vycházel, tak v knize je dost skutečných příběhů, ale i fabulovaných. Například já sám jsem byl v roce 2002 evakuován, i když do Josefova pak voda nedošla, museli jsme jít na kopec, kde jsme přežívali a čekali. Pak jsme ze sklepů vše vyházeli, ani jsme se raději nekoukali, co se všechno zničilo. Ale důležité je, že jsme přežili,“ poodhalil inspirační situaci spisovatel.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Nakladatelství Knižní klub knihu přibližuje slovy: „Spolu s příběhy se opět odkrývá zloba, nesmyslnost, absurdita neblahých minulých režimů, jež pronásledovaly hlavně židy. Trpké, ale přesto až neuvěřitelně komicky vyznívající osobní historie nám prozaik David Jan Novotný předává vlastní i sdílenou zkušeností. Zná současný židovský svět Prahy, jeho prostředí, jazyk, zvyklosti a obřady. Příběhy, které vypráví laskavě, s charakteristickým ironickým humorem, získávají v jeho podání moudrost dávných biblických poučení i jistou smířlivost poznání, jež přesahuje celé generace. Už šedesát let jsem tu neměl být. Kde jste vy, kde jsem já? A kde jsou ostatní?“

David Jan Novotný

je vysokoškolský pedagog, spisovatel, scenárista a publicista. Po maturitě prošel dělnickými profesemi, po absolvování FAMU (obor scenáristika a dramaturgie) nastoupil jako scenárista Filmového studia Barrandov.

Roku 1990 byl přijat jako odborný asistent na FAMU, kde byl roku 1997 jmenován docentem a v roce 2001 profesorem. Působí rovněž na katedře žurnalistiky FSV UK a v letech 2004 až 2007 byl prvním rektorem Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Od roku 2008 přednáší na Literární akademii Josefa Škvoreckého.