Frida Kahlo ve vídeňské skříni

Vídeň – Po Bruselu a Berlíně hostí retrospektivu prací nejslavnější mexické malířky Fridy Kahlo i Vídeň. V Austria Bank Kunstforum je možné si do 5. prosince prohlédnout přes pět desítek Fridiných maleb, osm desítek kreseb a řadu rodinných fotografií. Nechybí ani sádrový korzet, který Kahlo musela nosit po celý život poté, co byla v osmnácti letech vážně zraněna při nehodě autobusu. Malovat začala právě v té době, kdy dlouhé dny trávila na lůžku.

Bolest, která Fridu doprovázela celý život, se přenesla i do jejích originálních autoportrétů se surrealistickým nádechem. „Ukazujeme také abstraktní kresby jako výraz pocitů,“ uvedla kurátorka Hlega Prignitzová-Podaová. Expozice je podle ní zvláštní nejen díky počtu vystavených děl, ale i díky jejich rozmanitosti.

„Malířčino pojetí surrealismu je, jako byste šli do skříně hledat košili, otevřeli ji a uviděli tam lva,“ popsala kurátorka. Obrazy Fridy Kahlo překračují čas i prostor a ukazují, že v racionálním světě jsou možné zázraky.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Na přípravě výstavy se podílela i příbuzná malířky a fotografka Cristina Kahlo. „Byla to sestra mé babičky, takže má prateta. Její vliv ale ve své fotografické práci nevidím,“ odmítá. Domnívá se ale, že „od chvíle, kdy se Frida Kahlo proslavila, se stala obrazem Mexika“.

Výstavu kromě obrazů a kreseb doplňují i Fridiny oblíbené šaty a náhrdelník a taky fotgrafie z rodinného archivu. Ve dvaadvaceti si poprvé vzala mexického malíře Diega Riveru, s nímž prožila dvě bouřlivá manželství. Oba umělci se teď znovu potkají – na nových mexických bankovkách.  

Před Vídní se výstava děl Fridy Kahlo konala v Berlíně. Stály se na ni několikahodinové fronty a katalog se stal doslova bestselerem. Expozici za 14 týdnů navštívilo kolem 235 tisíc lidí.