My jsme žáci 2. B… Ptáčata. Romové

Praha – Docusoap Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka (od 3. září vždy ve 20:00 na ČT2) je typickým zástupcem současného trendu – časosběrný dokument a asociální témata se prolínají s žánrem reality show. Děti z jedné třídy na brněnské základní škole natáčely svět, jak ho vnímají ony. 2. B, třída převážně romských žáků, vznikla kvůli petici rodičů, kteří nechtěli, aby jejich děti měly za spolužáky Romy.

Tato situace „třídní společnosti“ se stala východiskem šestnáctidílného seriálu o dětech na hranici společenských norem, rodinných podmínek a vlastní vůle. Děti se na jeho vzniku samy podílely, během roku – od září 2009 do srpna 2010 – natáčely svůj život na malé kamery. Snímek zachycuje jejich radost ze života a nových věcí, ale i rozčarování a drobná dramata okořeněná bezprostředností malých hrdinů a syrovostí jejich světa.

Děti se ocitly i v situacích, do kterých by se bez štábu nedostaly, byla jim však vždy ponechána svobodná vůle v řešení situací. Diváci je uvidí nejen na škole v přírodě, ale i na návštěvě České televize, v luxusní restauraci, v mosteckém Chánově nebo u moře. Kromě toho na ně čeká i několik zkoušek.

V jednom díle budou děti, z nichž část ještě nikdy nebyla u zubaře, jíst výhradně zdravou stravu nebo přemlouvat rodiče, aby přestali kouřit. V jiném je například čeká výuka tak, jak by probíhala v Obecné škole Igora Hnízda…  

Možnost navštívit se svými rodinami nová prostředí, prožít různé zkušenosti a setkání jim umožňuje přemýšlet o světě i o sobě jinak. Nejen z pozice obětí společenských předsudků, ale také v roli těch, kteří jsou za svůj život zodpovědní. Poznáme nejen charaktery dětí, ale i ty, kdo jsou za jejich výchovu nejvíc odpovědní – rodiče. 

V rámci středoevropského televizního vysílání jsou Ptáčata ojedinělým projektem, který odvysíláním šestnácti dílů nekončí. Osudy některých dětí budou autoři sledovat časosběrnou metodou i v dalších letech. V současné době jednají o podpoře projektu s evropskými vysílateli a organizacemi zaměřenými na etnické a národnostní menšiny.

Víc než 500 hodin materiálu vzniklo ve společné režii Kamily Zlatuškové a Ladislava Cmírala. 

  • Ptáčata zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1917/191616.jpg
  • Ptáčata zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1917/191619.jpg