Hradozámecká noc: Bílá paní nešla ještě spát. Nechoďte taky

Hořovice – Noční prohlídky spojené s koncerty, happeningy nebo táborákem jsou programem první Hradozámecké noci, kterou pořádá Národní památkový ústav v noci ze 4. na 5. září. Po galeriích a zámcích tak mohou zájemci okusit noční atmosféru i na hradech a zámcích. Do akce – která vypukne v šest hodin a potrvá zhruba do druhé hodiny ranní, někde, jako třeba na Karlštejně, až do rána – se zapojilo 38 českých památek: 34 státních ve správě NPÚ a čtyři soukromé památkové objekty.

Vlajkovou lodí Hradozámecké noci 2010 bude státní zámek v Hořovicích. Na sobotní noc se promění v mlutižánrové pódium. V nejrůznějších zámeckých prostorách, počínaje nádvořím a parkem, přes sály, komnaty, kapli a expozice, ožije multižánrový noční rej, v němž mohou návštěvníci potkat vokální uskupení Yellow Sisters, kytaristy Zdeňka Bínu, Štěpána Raka, Jana Ponocného a Viktora Kodeše, houslistu Michaela Hejče, sopranistku Karolínu Žmolíkovou nebo třeba mužský vokální kvintet Hlasoplet. Programem provede člověk pro ponocování z nejpovolanějších – Pavel Anděl.

Vstupenky na noční akce získají návštěvníci na místě – v pokladnách hradů a zámků, jejichž kompletní a aktualizovaný seznam včetně připravovaného kulturního programu je k dispozici na stránkách Hradozámecké noci a jednotlivých památek.

NĚKOLIK NOČNÍCH TIPŮ

Hrad Landštejn slibuje romantické posezení a povídání u ohně. Lidé mohou přicházet průběžně od 20.00 do 24.00 hodin, dozví se zajímavosti z historie hradu, chybět nebudou ani pověsti. „Hladovci si mohou přinést špekáčky, pruty na opékání máme připravené,“ zve kastelánka hradu Jiřina Mládková. S doprovodem bude možné navštívit také nádvoří hradu nebo kapli osvětlenou svíčkami.

Hrad Grabštejn se připojí k Hradozámecké noci akcí v rámci hudebního festivalu Worldfest 2010. Na různých místech hradu a v několika komorních sálech proběhnou během večera a noci hudební a divadelní představení pod názvem Magické komnaty.

Zámek Hrubý Rohozec chystá prohlídky v retrostylu. Zajímá vás, jak vypadal politický předtext, kterým musely být povinně zahajovány prohlídky hradů a zámků poté, co byly převzaty do péče socialistického státu? Nebo jak dopadl zloděj Karel Chlouba, jenž se krátce po konfiskaci zámku ukrýval v jeho místnostech, aniž by o tom měl kdokoliv tušení? Či jak to bylo s aktem Hitlerovy dlouholeté přítelkyně a pozdější manželky Evy Braunové? Případně kam zmizela v 60. letech tzv. „ztracená prohlídka“? Soudruh Kalný se za pomoci svazaček ujme prohlídky a zodpovězení otázek každou celou hodinu.

  • Hrad Landštejn zdroj: Národní památkový ústav http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191863.jpg
  • Jedna z obětí „ztracené prohlídky“ zdroj: Národní památkový ústav http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191867.jpg