Kroměřížskému andělovi o Hradozámecké noci narostla křídla

Kroměříž – Historicky první Hradozámecká noc otevřela během noci ze soboty na neděli brány osmatřiceti českých památek. Unikátní akce umožnila návštěvníkům zjistit, jak historické sály hradů a zámků vypadají po setmění. V Kroměříži první ročník projektu nalákal do místního zámku tisícovku lidí. Tak početnou návštěvu v místnostech, kde v minulosti sídlili olomoučtí arcibiskupové, na zámku nepamatují.

„Člověk spíš pocítí atmosféru osvětlení a to, jak zámek žil při různých slavnostech večer a v noci,“ říká k Hradozámecké noci v Kroměříži ředitel tamní pobočky Národního památkového ústavu Jan Slezák.

Noční prohlídku na zámku obohatil pátý ročník vinařských slavností. Lidé tak mohli zámeckými sály procházet se skleničkou v ruce, koneckonců víno ke Kroměříži patří. „V areálu státního zámku je sídlo arcibiskupských zámeckých sklepů, už první majitelé začali s pěstováním vinné révy. Má víc než třísetletou tradici,“ vysvětlil pořadatel slavností František Fuksa.

Reportáž Filipa Zadražila a Šárky Martanové (zdroj: ČT24)

Hradozámecké noci využili správci zámku také k odhalení opravené sochy archanděla Ariela, kterého v zimě sníh padající ze střechy připravil o křídla. Během šesti měsíců dostal za čtvrt milionu korun nové.

Historicky první Hradozámeckou noc pokazilo jen počasí. Slibovaný kulturní program, který měl oživit zámecké nádvoří, se kvůli počasí nemohl konat.

Na prohlídky hradů a zámků vyrazily v noci ze soboty na neděli tisíce lidí. Noční prohlídky odstartovaly v šest hodin večer, tu pravou atmosféru měly ale až s příchodem tmy. Většina lidí se proto do některé z 38 památek, které se do akce zapojily, přišla podívat mezi devátou a desátou hodinou. Hradozámeckou noc uspořádal Národní památkový ústav a už teď připravuje druhý ročník.

Hrad Landštejn
Zdroj: ČT24/Národní památkový ústav