Soňa Červená se vrátila ke Carmen pro čestné členství Státní opery

Praha – Komorní pěvkyně Soňa Červená se v sobotu stala čestnou členkou Státní opery Praha. Ocenění jí u příležitosti 85. narozenin, které uznávaná mezzosopranistka oslaví 9. září, předal ředitel opery Oliver Dohnányi před představením Bizetovy Carmen. „Samozřejmě je pro mě velkým zážitkem být zase tady, kde jsem před padesáti lety zpívala jednu ze svých prvních Carmen,“ uvedla potěšená Soňa Červená. V současné době zkouší v Národním divadle Věc Makropulos, představení je očekávanou událostí sezony.

„Státní opera Praha si velice váží práce významných umělců, zejména lidí, kteří proslavili Českou republiku a české umění v zahraničí,“ podotkl k ocenění Soni Červené ředitel opery Oliver Dohnányi. Na jevišti Státní opery hostovala slavná mezzosopranistka v titulní roli Carmen dvakrát, a to v letech 1955 a 1956.

O šest let později emigrovala do západního Německa a její domovskou scénou se stala opera ve Frankfurtu nad Mohanem. Odtud vedla její kariéra na většinu významných evropských a zámořských operních scén a festivalů. Na čtyřech kontinentech vytvořila celkem 112 operních rolí a spolupracovala s režiséry a dirigenty nejzvučnějších jmen.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Po návratu do Čech stanula v roce 2002 poprvé na prknech pražského Národního divadla v Janáčkově opeře Osud. Pro Divadlo Kolowrat před dvěma lety nastudovala postavu Milady Horákové v Březinově hudebně dramatické fresce Zítra se bude… . Roku 2005 byla vyznamenána Cenou Thálie a roku 2009 Cenou Alfreda Radoka.

V současné době se v Národním divadle připravuje na hlavní roli v Čapkově Věci Makropulos s americkým režisérem Robertem Wilsonem. „Mám z toho trochu rozechvělé pocity. Jsem pověrčivá, nesmím, nemohu a nechci vám o tom víc říct. Přijďte se podívat,“ připojila Červená pozvánku na očekávané představení.

Soňa Červená jako Carmen
Zdroj: ČT24/Státní opera Praha