Entropa se přesunula do Plzně

Plzeň - Kontroverzní plastika Davida Černého Entropa, která se stala symbolem českého předsednictví Evropské unii, se přestěhovala do Plzně.  Město tak chce podnítit debatu o evropských otázkách. Umístění Entropy do Plzně je součástí ambice města stát se Evropským městem kultury. Prostory obří plastice poskytlo muzeum Techmania, které se specializuje zejména na popularizaci vědy a techniky.

Za Entropu zaplatí muzeum přes 10 milionů korun. Upravilo ji a chce ji využít jako součást interaktivního exponátu o Evropské unii v muzeu. Lidé ji budou moct sami ovládat z expoziční haly. Muzeum chce do svých prostor přilákat lidi, kteří by tam jinak nepřišli.

Vzhledem k rozměrům 16,5 krát 16,5 metru se vešla jen do zatím nerekonstruované části muzea, tovární haly, kam návštěvníci nemají přístup. K dílu se nedostanou přímo, ale budou na něj hledět třemi velkými okny. „Vypadá to, jak by před sto lety, kdy ta hala vznikala, projektanti museli tušit, že v roce 2010 tady budeme mít Entropu, protože sem perfektně sedla. Na výšku zbyl z každé strany jeden centimetr,“ prohlásil ředitel muzea Vlastimil Volák.

Vlastimil Volák, ředitel muzea Techmania:

„Vedle přednášek a seminářů o EU se plastika stane dalším podnětem k diskuzi o mnohdy kontroverzních evropských záležitostech.“

Samotné dílo výtvarníka Davida Černého je totiž velmi kontroverzní a v Bruselu, kde byla expozice půl roku nainstalována, vzbudilo rozporuplné reakce. Každý stát sedmadvacítky byl prezentován stereotypem, který mají v souvislosti s danou zemí zažitý ostatní členové unie. Například Německo symbolizují vzájemně propojené dálnice a podle některých komentářů připomínají svastiku, Bulharsko je zabrazeno jako turecký záchod, Rakousko vypadá jako zelená louka s chladícími věžemi jaderných elektráren, v Polsku v bramborovém poli sundavají fráteři duhovou vlajku gayů, Itálii zastupují fotbalisté, kteří se velmi výmluvně laskají s míčem a podobně. 

Plzeň je třetí a konečnou zastávkou díla - po předčasném odstranění z Rady Evropy byla na čas v Centru současného umění DOX v Praze. 

David Černý k umístění Entropy v Plzni:

„Konečně je to pod střechou, Techmanie je příjemné místo. Doufám, že nebude nutné zase další části zakrývat, obalovat a vypínat.“