Filmové Benátky viděly Švankmajerův nový počin

Benátky – Na Mezinárodním filmovém festivalu Benátky 2010, který je v plném proudu, byl dnes uveden nový snímek Jana Švankmajera Přežít svůj život. Osobitý tvůrce zůstává věrný svým postupům a ve snímku kombinuje hrané a animované pasáže, ale poprvé zde používá animaci fotografií. Film byl promítán mimo hlavní soutěž, kde letos o Zlatého lva bojuje 24 filmů z 12 zemí. Předsedou poroty je Quentin Tarantino.

„Švankmajer, jako přední český surrealista, se nechal tentokrát inspirovat svými sny. Režisér film pojal jako celkem vtipnou konfrontaci Feuda a Junga. Včera snímek viděli novináři a filmoví kritici, kteří dílo hodnotili velmi pozitivně. Dokonce zaznělo, že kdyby film běžel v soutěži, mohl klidně aspirovat na Zlatého lva,“ telefonovala z Benátek redaktorka ČT24 Lucie Klímová. 

Podle jejích dalších informací si sám Švankmajer nepřál, aby jeho snímek běžel v soutěžní sekci. „Umění by nemělo být oceňováno. Každá autentická tvorba je sobecká, autor řeší svoje problémy, na diváka kašle - a je správné, že na něj kašle, protože jinak by to nebylo autentické. Tak proč by měl být za to odměňovaný?“ ptá se.

Švankmajer není tvůrce, který by prahnul po publicitě. Jak uvedl jeho producent Jaromír Kalista, režisér zásadně na festivalech uvádí své filmy mimo soutěž. Švankmajer patří v zahraničí mezi nejznámější české filmaře, takže pokud natočí nový snímek, festivaly a distributoři se sami hlásí. Jen  v Benátkách má o rozhovor s ním zájem tolik novinářů, že se na všechny zřejmě neodstane.

Po Benátkách čekají snímek Přežít svůj život další festivaly – třeba ve Vancouveru, Londýně nebo Calgary.

Přežít svůj život

Evžen žije dvojí život. Jeden reálný a jeden ve svých snech. V reálném životě má manželku Miladu, ve snovém mladou milenku Evženii. Cítí, že sny, které ho od jisté doby provázejí, mají hlubší význam, a proto se obrátí na psychoanalytičku MUDr. Holubovou, která mu jeho sny vykládá.