Česká filharmonie vstupuje do nové sezony, snad klidnější

Praha - Česká filharmonie a Pražští symfonikové dnes večer slavnostně vstoupí do nové koncertní sezony - už postopatnácté. Koncert je věnován 90. výročí narození a 15. výročí úmrtí významného a dlouholetého šéfdirigenta ČF Václava Neumanna. Pro tuto příležitost nastudovala filharmonie se svým současným šéfdirigentem Elijahuem Inbalem Mozartovu Symfonii č. 39 a Janáčkovu Glagolskou mši. Poprvé si ji filharmonie zahrála v roce 1928, teď se k ní vrátila - s Českým filharmonickým sborem a čtyřmi slavnými sólisty.

„Pro mě je to neskutečně krásná hudba. Už od doby, kdy jsem ji zpívala v Londýně poprvé, je pro mě vždy neskutečným emočním zážitkem,“ říká o Glagolské mši sopranistka Eva Urbanová. Ve Dvořákově síni Rudolfina zazpívá společně s Yvonou Škvárovou, Janem Vacíkem, Peterem Mikulášem a Pražským filharmonickým sborem.

Sezonu zahajuje Česká filharmonie s několika dramaturgickými novinkami. Jednou z nich budou Polední recitály s mladými nadějnými českými hudebníky. Cela sezona se ponese ve znamení Gustava Mahlera. „Jeho výročí oslavíme celým hudebním cyklem. Něco budeme hrát my, něco hostující orchestry,“ prozradil dirigent Eliahu Inbal.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie, kterou v posledních letech provázela řada problémů, v současné době s napětím sleduje vypsané výběrové řízení na nového generálního ředitele. Filharmonie i její šéfdirigent Elijahu Inbal doufají, že nová sezona přinese i zklidnění situace. „Naše hudební práce jde skvěle, potřebujeme ale trochu stability. Od mého nástupu se tu vystřídali tři ředitelé, to je trochu moc,“ domnívá se Inbal.