Letmý dotek EXPO nabízí České centrum v Praze

Praha – Galerie Českého centra v Praze otevírá výstavu Česká republika na EXPO 2010. Expozice trvající až do 2. října má návštěvníkům přiblížit atmosféru světové výstavy v Šanghaji i vlastní český pavilon. Autoři vycházejí z toho, že jen málokterý Čech může čínskou světovou výstavu navštívit osobně. Český pavilon patří mezi nejúspěšnější objekty výstavy; včera překonal návštěvnost šesti milionů lidí a vyrovnal historický úspěch českého národního stánku na výstavě v Bruselu v roce 1958.

Expozice umění v Praze má hlavně přiblížit atmosféru českého pavilonu na EXPO. Nabízí fotografie návštěvníků z dílny Herberta Slavíka, film simulující průlet pavilonem nebo dokument o českém národním dni, který proběhl 17. května a vystoupilo na něm přibližně 150 českých umělců. Součástí expozice je i prodejní výstava moderního čínského výtvarného umění.

Generální komisař Pavel Antonín Stehlík:

„Český pavilon patří v Šanghaji mezi nejnavštěvovanější a velice kladně hodnocené, většina obyvatel České republiky však vzhledem ke vzdálenosti místa konání letošní EXPO nemá možnost navštívit přímo. Proto jsme se rozhodli ve spolupráci s Českým centrem Praha přiblížit atmosféru českého pavilonu a celého EXPO prostřednictvím této výstavy.“

Reportáž o výstavě EXPO (zdroj: ČT24)

Český pavilon na výstavě EXPO si připsal nečekaný úspěch, když 8. září zlomil hranici šesti milionů návštěvníků. Jubilejní návštěvnicí se stala dvaadvacetiletá studentka sociologie Šan-šan Jangová z města Pchan-ťin v provincii Liao-ning. Dle jejích slov ji zaujala například práce lékaře Antonína Holého, který se soustředil na léčbu nemoci AIDS. Na výstavě je prezentována společně s dalšími českými patenty a vynálezy, jako jsou například kontaktní čočky Otty Wichterleho.

Šanghajské EXPO 2010 trvá od 1. května do 31. října. Mezi hlavní lákadla české expozice nazvané Plody civilizace patří originální reliéfy zpod sochy Jana Nepomuckého, které byly přivezeny jako symbol štěstí z pražského Karlova mostu. Číňanům se líbí i kaleidoskop představující české divy, letadélko ukazující krásy ČR či instalace LacrimAu, která umí na základě emocí při pohledu na obří zlatou kapku namíchat osobní parfém.

Průvod před českým pavilonem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP