Poprvé pohromadě: Rafaelovy gobelíny a jejich návrhy

Londýn - Výstava v londýnském muzeu Victoria & Albert vůbec poprvé představuje vedle sebe slavné gobelíny ze Sixtinské kaple ve Vatikánu a návrhy renesančního malíře Rafaela Santiho, podle nichž byly utkány. Své kresby s výslednými gobelíny, které jsou považovány za jeden z vrcholů renesance, nemohl za svého života porovnat ani Rafael. Vatikán se rozhodl půjčit čtyři z deseti Rafaelových gobelínů do Londýna kvůli nadcházející návštěvě papeže Benedikta XVI. v Británii. Mimořádná výstava potrvá jen šest týdnů.

Gobelíny s výjevy ze života apoštolů Petra a Pavla si u Rafaela objednal v roce 1515 papež Lev X. Jeho návrhy byly odeslány do Bruselu, kde podle nich tamější dílny gobelíny tkaly. Vytvoření každého z nich trvalo asi rok a stály třikrát víc, než kolik dostal Michelangelo za fresky v Sixtinské kapli.

Rafaelovy kresby, které během staletí ovlivnily generace umělců, zůstaly v Bruselu a sám malíř je nikdy neviděl pohromadě s gobelíny. V roce 1623 koupil návrhy anglický král Karel I. Jsou stále majetkem britských panovníků, ale od roku 1865 jsou na dlouhodobé zápůjčce ve Victoria & Albert muzeu.

Telefonát Ivana Kytky z Londýna (zdroj: ČT24)

Podle odborníků jsou již příliš křehké, takže je londýnské muzeum nepůjčuje na výstavy mimo svou budovu. Nyní sedm těchto rozměrných návrhů odpovídajících velikosti výsledných děl v Rafaelově galerii muzea doplňují čtyři gobelíny ze Sixtinské kaple.

Podle ředitele vatikánských muzeí Arnolda Nesselratha je spojení gobelínů vytvořených pro hlavu katolické církve s návrhy patřícími britské královně do značné míry symbolické. Britský panovník je totiž také hlavou anglikánské církve, která vznikla v 16. století na popud Jindřicha VIII. odtržením od Říma.