Hry a hlavolamy: Složíte Rubikovu kostku pod 29 vteřin?

Praha – Prastaré i moderní hlavolamy, logické, strategické i kratochvilné hry nebo mistrovství ve skládání Rubikovy kostky nabízí výstava Hry a hlavolamy. Na pražské Novoměstské radnici se od 9. do 12. září koná její šestnáctý ročník. Pro návštěvníky je připravena i velká herna, kde si pod dohledem zkušených instruktorů mohou děti i rodiče vyzkoušet vše, co je zajímá.

Výstava představuje samozřejmě i herní novinky. Jednou takovou je Perplexus, velké 3D bludiště skryté v plastové kouli. „Pomocí kuličky zdoláváte sto překážek, než se dostanete na konec bludiště. Mně to trvalo celý víkend,“ přiznal ředitel výstavy Pavel Hofrichter.

K novinkám patří také například Copernisis, třetí z řady unikátních soutěžních hlavolamů. „Budeme prezentovat tři hlavolamy Isis s odměnou deset tisíc liber. Vůbec netušíme, jak se mají dělat, a obávám se, že ani autor neví jak,“ dodává odborný garant výstavy Jaroslav Flejberk.

Reportáž Gabriely Ulvrové (zdroj: ČT24)

Seznámit se návštěvnicí mohou i s klasickými českými hrami. Raritou jsou například Dostihy a sázky z roku 1985 v původním, zachovalém obalu, se vvšemi hracími kartami i penězi. Nechybí ani ježek v kleci a nebo známá Rubikova kostka, která letos slaví 30 let. Na výstavě navíc proběhne 2. otevřené mistrovství republiky v jejím skládání. Titul prvního mistra získal loni Jiří Kučera s časem 29 vteřin.

Součástí 16. ročníku jsou také přednášky pro děti. Vede je odborný garant výstavy Jaroslav Flejberk. Dětem chce přiblížit především matematiku. „Vybral jsem úlohy z rekreační matematiky, děti tedy plavou přes řeku, počítají mince, hádají další písmeno nebo číslici v řadě,“ upřesnil Flejberk.

Výstava Hry a hlavolamy je na Novoměstské radnici otevřena až do neděle, každý den od osmi do šesti hodin večer.

  • Perplexus zdroj: Stránky Perplexus http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1934/193366.jpg
  • Výstava Hry a hlavolamy zdroj: Novoměstská radnice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1934/193367.jpg