Novou éru Galerie Václava Špály startuje Gagarinova věc

Praha - Na Národní třídě se znovu otevírá Galerie Václava Špály. Výstavní síň s výbornou adresou i slavnou minulostí se tak opět vrací k prezentaci toho nejlepšího ze současné výtvarné scény. Novým provozovatelem se vítězstvím ve výběrovém řízení na následujících deset let stala společnost PPF Art, která má bohaté a dlouholeté zkušenosti s realizací výstavních programů. Galerii otevírá výstava Jiřího Černického „Gagarinova věc a věci, kterých mi není líto“. Potrvá do 31. října.

„Chceme, aby Galerie Václava Špály i nadále fungovala tak, aby byla vyhledávaným místem milovníků výtvarného umění. Správný výběr nového provozovatele proto vnímáme jako velkou odpovědnost,“ říká starosta Prahy 1 Filip Dvořák. 

Jak uvádí ředitel divize uměleckých sbírek PPF ArtJan Řehák: „PPF Art chce ve své činnosti navázat na tradici galerie, respektovat její historické zaměření a kreativním způsobem ho dále rozvíjet. Díky své poloze v centru Prahy i velikostí prostor patří Galerie Václava Špály k nejlepším českým galeriím. Naší ambicí je přinést kvalitní výstavní program.“ 

Z Galerie Václava Špály informuje Barbora Peterová (zdroj: ČT24)

Podle kurátora sbírek a výstav PPF Art Pavla Lagnera se chce galerie věnovat zejména žijícím českým umělcům, kteří patří k domácí špičce. „Dramaturgie výstav počítá se střídáním malby, fotografie a plastiky. Zaměříme se zejména na etablované autory střední generace,“ informoval Pavel Lagner. Výstavní plán galerie tak zahrnuje autory jako Tomáš Císařovský, Jiří David, Petr Pastrňák, Petr Nikl, František Skála, Kateřina Vincourová, Markéta Othová, Alena Kotzmannová, Tono Stano, Ivan Pinkava, Jaroslav Róna, Jan Merta a další. Jednou ročně tu bude své dílo prezentovat také laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Záměrem Galerie Václava Špály je spolupracovat i s dalšími významnými domácími výstavními subjekty na společných projektech, otevřena bude také prezentaci mimopražských výstav mimořádné kvality. Probíhá rovněž jednání o zapůjčení zahraniční expozice, která by přinesla konfrontaci s domácí scénou. Galerie Václava Špály celkem uspořádá šest výstav ročně, výstavní plán je prozatím hotový do roku 2012.

„Gagarinova věc a věci, kterých mi není líto“

Novou éru zahajuje síň výstavou autora Jiřího Černického, jejímž tématem je záhadný předmět z modulu sovětského kosmonauta. K vidění budou i Černického pozoruhodná videa, fotografie a nejrůznější předměty, které náhodně oslovení kolemjdoucí autorovi bez lítosti věnovali. 

„Dá se říct, že Gagarinova věc je něco jako Forrest Gump vizuálního umění, který prochází historií druhé poloviny 20. století. V novém světle ukazuje osoby a události, jež má spousta lidí ještě v živé paměti,“ přiblížil svou ideu Černický.

Mytologie obklopující první let člověka do vesmíru fascinovala Černického natolik, že na jejím základě vytvořil podrobný imaginativní projekt. Do detailu dotažený koncept doložil mnoha dokumentárními fotografiemi i suchou vědeckou zprávou o rekonstrukci tajemného předmětu, o jehož existenci je těžké pochybovat.

Výstava, jejímž kurátorem je Michal Koleček, potrvá do 31. října. Partnerem výstavy je Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta umění a designu.

V listopadu se Galerie Václava Špály otevře dílu Jiřího Skály, zatím posledního laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého. Galerie bude otevřena každý den od 11.00 do 19.00 hodin, základní vstupné je 40 Kč, studenti, senioři a držitelé průkazů ZTP mají 50% slevu.

Vydáno pod