Pohyblivý autoportrét Jana Pfeiffera

Praha - Galerie hlavního města Prahy zahájila v Domě U Zlatého prstenu výstavu Jan Pfeiffer/Extenze. Nejnovější video Jana Pfeiffera (*1984) Kruhová cesta uvádí druhé pokračování cyklu Galerie hlavního města Prahy Start-up. Dílo vzniklo během stipendijního pobytu na Cooper Union v New Yorku. Jedná se o autoportrét v pohyblivém obraze. Popis situace se zdá jednoduchý – umělec obíhá kameru, prostředí kolem ní je zahalené do tmy a postava běžce zastřená, těžko čitelná.

Aniž by diváci znali přesnou motivaci autora, nachází se uprostřed jeho pomyslného kruhu. Běžící postava se snaží svou fyzickou existencí pojmout pocit ze situace, jíž byla svědkem, a postupně ji obkličuje pohybem svého těla. Návštěvník se stává součástí nespecifikovaného děje, do něhož je jen tak mimochodem zapojen, stejně jako předtím autor. Racionální úvahy, které by děj pomohly ozřejmit, selhávají.

Kruhovou cestu vystavuje autor vůbec poprvé a jako jedna z mála jeho prací poslední doby se nevztahuje přímo k architektuře. Postavu v záběru obklopuje nekonkrétní okolí. Působivost a promyšlenost videoinstalace podtrhuje lidské měřítko 'herce' v záběru.

Jan Pfeiffer

I když ještě posledním rokem studuje na pražské Akademii výtvarných umění, stal se již držitelem prestižní ceny Essl Award a má za sebou řadu sólových a skupinových výstav. Škola Jiřího Příhody – ten shodou okolností upravoval prostor bývalé šatny pro cyklus výstav Start-up – je na Pfeifferově tvorbě lehce rozeznatelná. Studium ateliéru monumentální tvorby poskytlo umělci impuls k jeho úvahám o architektuře a jejím vztahu k člověku. Tuto myšlenku rozvíjí mimo jiné ve videoinstalaci Bez kontroly, prezentované na Bienále mladého umění v Domě U Kamenného zvonu.

Výstava potrvá do 10. října. Autorská prohlídka se uskuteční ve středu 15. 9. v 17.00, při které se návštěvníci osobně potkají s umělcem Janem Pfeifferem a kurátorkou Sandrou Baborovskou a dozví se více o jeho tvorbě.

Vydáno pod