Poslední potlesk pro Rudolfa Pellara

Praha - Spontánním potleskem se dnes s hercem, zpěvákem a překladatelem Rudolfem Pellarem loučila zaplněná Velká obřadní síň strašnického krematoria v Praze. Mnohé z přítomných dojal zvukový záznam jeho šansonů. Doyen českých překladatelů zemřel 4. září ve věku 87 let.

„Mistr zpěvu a vytříbeného českého slova spojil ve svém životě židovskou i křesťanskou tradici, síla jeho projevu nebyla pouze ve zpěvu,“ připomněl ve smutečním projevu Pellarův synovec, profesor Evangelické teologické fakulty UK Pavel Keřkovský. Dodal, že zesnulý rád interpretoval Čapkovy Hovory s T.G.M. Projev zakončil modlitbou.

Mezi desítkami smutečních hostů byli například překladatel Jiří Josek, hudební publicista Jiří Černý nebo kritik Jan Rejžek. Mnoha květinám vévodily věnce od Českého rozhlasu, Umělecké besedy či Obce překladatelů. Uctít památku muže mnoha řemesel uměleckého žánru přišli také zástupci České obce sokolské.

Ještě předloni vystoupil Pellar na Open Air Music Festivalu Trutnov a jeho letité šansony zaujaly i rozkurážené rockové publikum. „Nikdy v životě jsem se nenudil a nenudím se ani teď. I kdybych už na to možná měl právo, nechystám se k tomu,“ řekl tehdy Rudolf Pellar.

Poslední rozloučení s Rudolfem Pellarem
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK