Kjógen - japonské frašky po česku

Praha – Kjógen znamená v překladu bláznivá nebo umně vyšperkovaná slova. S touto japonskou komickou divadelní formou, která má staletou tradici, se mohou dnes večer seznámit diváci v Divadle Kolowrat, na jedné ze scén pražského Národního divadla. O den později pak v Brně, na nádvoří Místodržitelského paláce. Právě převážně v moravské metropoli působí Malé divadlo kjógen, jež spolu s kjótským hercem Šigejamou Motohikem zahraje dvě frašky.

Ve spolupráci s japonským rodem Šigejama se Malé divadlo kjógenu snaží o „tvůrčí přenos japonských frašek do českého prostředí“. Tato forma divadla vznikla před více než 600 lety a více než 250 let se mu věnuje i rodina Šigejamů. Stala se nositelem neměnné tradice, jejíž hodnotu ztvrdila i císařská rodina, když se dědečkovi Šigejamy Motohika dostalo nejvyšší pocty – stal se japonským národním pokladem.

„Ještě jsem si v podstatě neuvědomil závažnost toho, že jsem pokračovatelem takové tradice. Možná to na mě dopadne až v okamžiku smrti,“ říká Motohiko. Své vystoupení odehraje v japonštině, zatímco Malé divadlo kjógenu v češtině, v níž se snaží tento tradiční jevištní žánr uvádět. Hraje ale i v zahraničí, před dvěma lety soubor projel celé Japonsko a jeho kvality ocenila i japonská princezna.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Krátké komické příběhy japonských frašek kjógen jsou propracovány do nejmenšího detailu. Herci se po celý život učí, jak se co nejvíce přiblížit půdnímu pohybovému vzorci předávanému po staletí uvnitř jednoho rodu. „Je to těžké jako s jakýmkoli jiným pohybem, který má být nějakým způsobem ustálený, má mít řád a držet styl,“ dodává jeden z členů souboru, divadelní vědec Martin Pšenička. Pro kjógen je typický i expresivní hlasový projev, jehož intonaci se český soubor snaží do nejmenšího detailu napodobit.

"Lidé se smáli podobným věcem, jakým se smějeme my. A ani šest set let historického vývoje, ani devět tisíc kilometrů geografické vzdálenosti Japonska od České republiky nic neubírá možnosti užít si japonské divadlo," zve na představení japanolog Ondřej Hýbl, který je také členem Malého divadla kjógenu. Seznámit se s touto japonskou divadelní formou, která je zaspána na seznamu nehmotného dědictví UNESCO, mohli lidé i na workshopech. Poslední se konal tento týden v Praze, právě pod vedením Šigejamy Motohika.

  • Malé divadlo kjógenu autor: Jakub Jíra , zdroj: Malé divadlo kjógenu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1938/193778.jpg
  • Pozvánka na představení Malého divadla kjógenu zdroj: Malé divadlo kjógenu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1938/193779.jpg