Skutečný „vyšší princip“ Josef Lukeš v cyklu Neznámí hrdinové

Praha - Legendární postavu statečného profesora, ztvárněnou Františkem Smolíkem ve filmu Vyšší princip režiséra Jiřího Krejčíka, znají miliony diváků. Málokdo však zná jméno ředitele příbramského gymnázia Josefa Lukeše, který tento tragický příběh z doby okupace prožil v životě, a nikoli na stříbrném plátně. O Lukešově osudu vypráví nový dokument z cyklu Neznámí hrdinové – Pohnuté osudy v pondělí 13. 9. na ČT2 od 20:55 hodin.

Snímek Jiřího Krejčíka Vyšší princip je filmovou adaptací povídky Jana Drdy z knihy Němá barikáda. Děj příběhu je situován do období heydrichiády, kdy nacistický teror v českých zemích dosáhl vrcholu. Hrdiny jsou maturanti a profesoři gymnázia v Kostelci. Psaní písemné zkoušky z latiny naruší příchod gestapa a zatčení tří mladíků. František Smolík v roli profesora, klasického filologa, se marně pokouší o jejich záchranu. Všichni jsou popraveni.

Krejčíkův film z roku 1960 odmítl schematickou linii 50. let charakterizovanou barvotiskovým a nereálným heroismem. Zaměřil se na skutečnou situaci lidí vystavených nepředstavitelnému teroru a především vlastnímu strachu. V tu chvíli má hrdinství často nenápadnou podobu.

Dokument se poprvé zabývá autentickými událostmi, které předcházely vzniku uměleckého díla. Scenárista Pavel Taussig vyhledal žijící pamětníky a bývalé studenty, nikoli však kosteleckého, nýbrž příbramského gymnázia a zaznamenal jejich vzpomínky.

"Opravdu neznámým hrdinou je ředitel příbramského gymnázia profesor Josef Lukeš. Choval se statečně a spolu se studentem Antonínem Stočesem se stali oba obětí německé zvůle. Stále neobjasněnou záhadou však zůstává, zda udával jeden student, či byli udavači dva. Rovněž se zatím nepodařilo zjistit, zda dosud žijí příbuzní Josefa Lukeše. Třeba to někdo objasní po odvysílání dokumentu," doufá autor námětu a scenárista Pavel Taussig.

Repríza dokumentu: na ČT2 17. 9. v 10:05 a na ČT24 19. 9. v 07:32 hod.

Vydáno pod