Ceny MTV: „Hovězí“ Lady Gaga málem trhla rekord

Los Angeles - Americká popová zpěvačka Lady Gaga se stala královnou předávání hudebních cen MTV. Bodovala už počtem 13 nominací, z nichž osm proměnila v ocenění. Gaga zaujala tradičně i svým šokujícím zjevem - především róbou jakoby spíchnutou z cárů hovězího. Prohlédnout a hlavně poslechnout si populární zpěvačku budou moci brzy i její čeští fanoušci - 17. listopadu vystoupí v pražské O2 areně s programem The Monster Ball (Ples příšer).

Lady Gaga získala cenu za ženské video, popové video, taneční video, za choreografii, střih a režii, za párový projekt (s Beyoncé), ale hlavně nejprestižnější cenu za video roku. V této kategorii bodovala klipy ke svým písním Bad Romance a Telephone.

„Byla jsem tak nervózní, že své příznivce zklamu,“ nechala se slyšet vítězná popová star, když se slzami v očích přebírala hlavní cenu z rukou jiné legendy, zpěvačky Cher. Zazpívala pak divákům píseň Born This Way, titulní song z nového alba.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Dvě nominace z osmi proměnil v kategorii hiphopové video a mužské video rapper Eminem za píseň Not Afraid. Další ceny si odnesli Justin Bieber jako nejlepší nový umělec, Jay Z a Alicia Keysová za kinematografii, rocková skupina 30 Seconds to Mars za nejlepší rockové video Kings and Queens.

Na pódiu se při předávání kromě Eminema, jenž show zahajoval, objevila také zpěvačka country-popu Taylor Swiftová, která ale vyšla s jedinou nominací naprázdno. Přesto patřila při vyhlašování cen k hlavním hvězdám.

Gagu zastínil „skandál“ Westa a Swiftové

Předávání totiž poznamenal dozvuk loňského skandálu, jehož protagonisty byl kromě Swiftové rapper Kanye West. Rapper loni neudržel své nervy na uzdě a v momentě, kdy Swiftová přebírala svou cenu, vyskočil na pódium a prohlásil, že ocenění měla dostat popová diva Beyoncé. Jeho chování loni odsoudil dokonce i prezident Barack Obama.

I letos část publika Westa přivítala bučením, ale Swiftová mu očividně odpustila. Textem přednesené písně Innocent (Nevinný) nabídla Westovi smír: „Je ti dvaatřicet a pořád jsi nedospěl, nejsi tím, co ze sebe děláš, pořád ještě jsi nevinný.“

Podle agentury AP zastínila kauza Swiftové a Westa dokonce i triumf Lady Gaga s osmi cenami. Ten pořadatelé nejdřív označili za rekordní, ale po prozkoumání análů později upřesnili, že rekord drží zpěvák Peter Gabriel s deseti cenami v roce 1987. Lady Gaga tak drží druhé místo spolu s norskou rockovou skupinou a-ha, která si odnesla osm cen v roce 1986.

K velkým vítězům nedělního večera v Los Angeles patřila nepochybně i společnost Viacom, která ceremoniál předávání cen MTV pořádá. Triumf Lady Gaga a dramatický spor Swiftové s Westem nepochybně k přímému přenosu přitáhly velké množství diváků. Loni jich bylo devět milionů, což bylo nejvíc za posledních pět let.