Nová scéna nenechá Máchu odpočívat v pokoji

Praha - Nová scéna Národního divadla připravila k letošnímu 200. výročí narození Karla Hynka Máchy autorský projekt KAREL_HYNEK_MACHA.RIP, který představuje básníka, jak ho dosud neznáme. KAREL_HYNEK_MACHA.RIP se z programu letošního máchovského roku poněkud vyděluje: neopakuje životopisná fakta ani nevykládá obsahy klíčových děl. Je spíš hádankou, výzvou k objevování fenoménu, esencí Máchy. Vzbuzuje zvědavost, odvahu a chuť hrát si s Máchou a experimentovat s ním, přetvářet si ho a extrahovat z něj nové zážitky, uvedl k projektu dramaturg Nové scény Daniel Přibyl.

V inscenaci režiséra Petra Štindla se prolínají básně a šifrované deníkové záznamy, variace na útěky z domova do dalekých krajin, ale třeba i obrazy z exhumace Máchových ostatků či literární kuriozity z máchovského kánonu. KAREL_HYNEK_MACHA.RIP se zároveň ironicky ohlíží za dvěma stovkami let s máchovským kultem.

Mácha, ikona české poezie, se v české kultuře nade všemi tyčí jako bludný balvan; stále zůstává objektem uctívání, asi jediného spontánního kultu v české společnosti, která se jinak kultům vysmívá. Češi zkrátka bez Máchy být nemůžou a každá generace si Máchu přetváří ke svému obrazu, píší tvůrci k projektu.

Máchovskou inscenaci doprovází minimalistická scénická hudba skladatele Marko Ivanoviče. Živě ji přímo na jevišti interpretuje saxofonové kvarteto Bohemia. Projekce v dokumentárním stylu jsou dílem filmového režiséra Julia Ševčíka a kromě archivních materiálů jsou v nich použity i dotáčky z reálných lokací v indické Kalkatě.

Přečtěte si také: Mácha není z cukrkandlu

Premiéra: 13. 9., reprízy: 22. 10. a 11. 11., vždy ve 20:00.