John Malkovich si ve Vídni možná zazpívá Mozarta

Vídeň - Slavný americký herec John Malkovich si zahraje na vídeňských divadelních prknech. Po pět večerů od 5. do 9. ledna příštího roku vystoupí v roli stárnoucího svůdníka Giacoma Casanovy v divadle Ronacher v představení The Giacomo Variations. Jedná se vlastně o operu s hudbou Wolfganga Amadea Mozarta. Nová opera pro dva herce, dva pěvce a komorní orchestr vznikla ze tří skladatelových operních děl - z Figarovy svatby, z Dona Giovanniho a z Cosi fan tutte. Hudební předěly mezi jednotlivými výstupy dotvořil rakouský skladatel Bernhard Lang.

„Zjevně musel být šílený. Tolik žen a tolik stresu - to je prostě nepředstavitelné,“ řekl ve Vídni představitel Casanovy John Malkovich. Nebude to jeho první svůdcovská role. Třeba v roce 1988 si zahrál Valmonta ve snímku Nebezpečné známosti. V povrchního sběratele umění a žen se pak proměnil i v roce 1996 ve filmu Portrét dámy.

S novou operní hrou The Giacomo Variations přišli režisér a autor Michael Sturminger a dirigent Martin Haselböck. Představení ve dvou dějstvích zachycuje legendárního svůdce, jak se před blížící se smrtí ohlíží za svým životem. Svými vzpomínkami chce udělat dojem na hraběnku Isabellu, zkouší to i na pečovatelku či kuchtičku. Přitom předkládá svůj filozofický pohled na lásku, medicínu, módu nebo vaření. Čelí zároveň svému největšímu strachu - že zemře, aniž by zjistil, proč vlastně žil.

Podle Haselböcka by se spojení současné a původní hudby mohlo postarat o zvláštní atmosféru. „Možná uslyšíme dokonce Malkoviche zpívat Mozarta,“ slibuje dirigent. Přestavení se podle šéfky divadla Kathrin Zechnerové začne zkoušet v polovině prosince.

Malkovich nebude v divadle ve Vídni vystupovat poprvé. Jeho Casanova je už druhým společným projektem s vídeňskou scénou Ronacher. Loni v létě se tu objevil v hudebním představení The Infernal Comedy jako rakouský sériový vrah Jack Unterweger.

Poprvé se nyní slavná hollywoodská hvězda chtěla dostat do Vídně už v dětství. Malkovichovým největším chlapeckým snem prý bylo stát se členem sboru Vídeňští zpěváčci - Wiener Sängerknaben. Jako malý viděl v televizi jejich vystoupení a uchvátilo ho. Stále se pak rodičů ptal, jestli už do souboru do rakouské metropole poslali jeho přihlášku. „Obelhali mě a říkali, že mě tam nechtějí přijmout,“ tvrdí šestapadesátiletý světoznámý herec.

Představení The Giacomo Variations začne vždy v 19:30. Vstupenky je možné zakoupit už nyní přes internet. Lístek stojí od pěti do 79 eur (od zhruba 123 do 1950 Kč). V nabídce je i zvýhodněné rodinné vstupné.

  • John Malkovich a Glenn Closeová ve filmu Nebezpečné známosti z roku 1988 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/917/91610.jpg
  • John Malkovich a režisér vítězného snímku 44. ročníku MFF KV Frédéric Dumont (Anděl u moře) zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98045.jpg