Film o pražském židovském hřbitově byl promítán po celých USA

Praha - Americký ilustrátor a režisér Mark Podwal přijel navštívit Prahu. Jeho dokument o starém židovském hřbitově v Praze Dům života viděli lidi po celých Spojených státech. Tuto neděli si ho mohli pustit i diváci České televize, která film uvede ještě v úterý 21. září. Poselstvím filmu je připomenout osudy pražské židovské obce a události holokaustu, uvedl Podwal, který byl hostem ve Studiu 6 ČT24. „Film se v posledních dvou letech promítal po celých Spojených státech. Asociace pro připomínání holokaustu to podporovala. Dokonce byl v některých případech vyhlášen jako televizní pořad dne,“ říká.

Mark Podwal má ale o Prahu širší zájem než jen ten filmový a pravidelně se do české metropole vrací. „Snažím se přijet nejméně dvakrát do roka,“ říká. Podwal ilustroval dětskou publikaci o pražských legendách a zpracoval příběh Staronové synagogy jako knihu Stavěno anděly, která vyšla také česky v nákladu Židovského muzea v Praze.

V Metropolitním muzeu v New Yorku byla na expozici o středověké Praze vystavena část jeho prací, aby návštěvníkům přiblížily život pražského židovstva. „Myslím, že jsem s tím seznámil americkou veřejnost,“ pochvaluje si Podwal.

Rozhovor s Markem Podwalem (zdroj: ČT24)

Dům života

Dokumentární film režiséra Allana Millera a scenáristy Marka Podwala připomíná na pozadí historie Starého židovského hřbitova v Praze minulost i současnost pražské židovské obce. Hřbitov, „dům života“ v hebrejštině, je jednou z nejznámějších pražských pamětihodností a jedním z nejstarších dochovaných židovských hřbitovů světa. Jsou s ním spojeny životní příběhy slavných rabínů, bohatých mecenášů i prostých lidí, kteří po staletí žili na malém prostoru ghetta uprostřed hlavního města českého království. I když už více než dvě stě let neslouží svému účelu, dodnes přitahuje „dům života“ statisíce turistů z celého světa a zájem odborníků. Spolu se Staronovou synagogou patří k památkám, které přežily asanaci ghetta na přelomu 19. a 20. století, a jsou symboly židovské obce, která po staletí patřila k nejvýznamnějším v Evropě.