Literatura má schůzku v Berlíně

Berlín/Praha – Jubilejní 10. mezinárodní festival literatury v Berlíně je letos zaměřen na východní Evropu. Cílem festivalu je přiblížit publiku oblast východoevropské literatury a kultury, podpořit vzájemné porozumění kultur a podnítit nové kontakty mezi autory, umělci a nakladateli. Českou republiku zastupují spisovatelé Radka Denemarková, Michal Stavarič a Petra Soukupová, žurnalistka Bára Procházková a performátor Jan Jílek. Festival potrvá od 15. září 2010 do 25. září.

Radka Denemarková uspořádá v rámci festivalu autorské čtení ze svého románu Peníze od Hitlera. „Jednou ze sekcí letošního ročníku je východní Evropa v historickém kontextu 20. století. Kniha Peníze od Hitlera mapuje život hlavní hrdinky od 20. let minulého století až do roku 2005. Jelikož přispívám do novin Die Welt, v únoru tohoto roku jsme tam otiskla esej, která se týkala tématu, jak vidím vývoj posledních dvaceti let ve východní Evropě, po pádu železné opony. Esej vyvolala velkou polemiku, takže očekávám, že i večer s předčítáním z této knihy bude značně konfliktní,“ uvedla v rozhovoru pro Studio 6 ČT24 Radka Denemarková.  

„Letošní jubilejní ročník je neuvěřitelně pečlivě připravený. Přitahuje jak odbornou veřejnost, tak i laickou. Pokud se týká českých autorů, tak v Německu vycházejí knihy, které jsou komplexní, například literatura historická, nebo ta, která zpracovává témata v rámci celoevropského kontextu,“ doplnila spisovatelka.

Z Berlína informuje Radka Denemarková (zdroj: ČT24)

Peníze od Hitlera

Druhá autorčina prozaická kniha je opět groteskně potemnělým příběhem, panoptikem, v němž se ve dvou časových rovinách léta 1945 a léta 2005 odvíjí osud Gity Lauschmanové, dívky, která po návratu z koncentračního tábora zjistila, že se nemá kam vrátit, že útlak a běsnění neskončily, a Gity Lauschmanové, ženy, která chce na sklonku života dosáhnout spravedlnosti. Kniha získala Cenu Magnesia litera za nejlepší prózu v roce 2007.

Vydáno pod