Recenze: Postav na čaj!

Představení s akrobatickými prvky Postav na čaj! má osobitou poetiku a je vytvořeno ve stylu nového cirkusu. Na Letní Letné ho nedávno představil Cirkus Mlejn, který s ním nyní vyráží do Plzně na mezinárodní festival Divadlo. Na alternativní scéně, určené pro site-specific projekty, se představí dívčí dvojice: Jana Klimová a Eliška Brtnická, absolventky katedry pantomimy pražské HAMU.

Děj plný ženských půtek se odehrává na chladném severu. Všude kolem sníh z umělé drti, v centru domácnosti stojí stůl a dvě židle. Bílý hrnec na starém plotýnkovém vařiči zvolna rozehřívá sněhové koule. „Uvařit čaj z jednoho kilogramu ledu může být otázkou několika minut, někdy se ale může stát, že to trvá celou věčnost,“ shrnují ideu tvůrci. 

K dalším rekvizitám hry beze slov patří holínky, pletené čapky s rukavicemi, smeták a dva odlišné úkryty, totiž závěsný látkový šál a visutá hrazda. S tímto minimálním arzenálem a domáckými stereotypy si herečky (jedna pořádnější, druhá větší bohém) vystačí s naprostou samozřejmostí.

Zvuky kroků ve sněhu

Doprovod klasické i populární hudby ze záznamu situace dobře ilustruje. Kdyby tým inscenace přistoupil i k této složce hry stejně autorsky, tvar by tím získal. Autentické zvuky kroků ve sněhu navozují představu opravdové zimy. Podobně jako etudy s látkou, sněhovou lavinou, do níž protagonistky otiskují tváře i části těla. Děvčata se trumfují sněhovými koulemi, nabalují je sněhem, balancují na nich. S těmi drobnějšími radostně žonglují, zapojují i puklici či naběračku z kuchyně. Momenty soupeření a sbližování jsou hlavními motivy komorního příběhu.

Oslava všedního mrazivého dne vrcholí vtipnou scénou „velkého prádla“, kdy hrdinky vyperou a pověsí i svoje pletené šaty. Dále hrají v trikotech, všechny akrobatické výkony prezentují neokázale. Nějakou další škodolibostí idyla končí, rivalky se stahují ke svým územím a trucují na hrazdě nebo v šále.

Nakonec spolu čaj přeci jen uvaří, zvuk jeho varu zateplí imaginární místnost. Pomocí provazu se na scénu spouští zlatá rychlovarná konvice, dobrý nápad scénografie, na kterou si Jana s Eliškou přizvaly výtvarnici z katedry alternativního a loutkového divadla DAMU Mariannu Stránskou. Dramaturg projektu Vít Neznal spolupracoval i na předchozím představení stejné autorské dvojice, nyní se společně rozhodli pro severskou inspiraci. „Čerpali jsme například z Islandu a Finska, nakonec nás zaujaly hlavně různé způsoby možného dorozumění se. Vzešla nám z toho hříčka dvou holek, které se někdy domluví, a někdy ne,“ vysvětlil Neznal. 

Režie je kolektivní, což zde není na škodu. Autorky mají v zásobě množství skečů, které do Postav na čaj! účelně zakomponovaly. Ve stanu na Letní Letné představení ocenily i děti, reagovaly na komické gagy (honička okolo stolu, etudy s různými styly posezení na židlích) a na rozverné pošťuchování aktérek.

Drsným severem ovlivněný Cirkus Mlejn s padesátiminutovým zážitkem Postav na čaj uvidíte 15. září v Plzni: od 19 hodin na Site specific - Jižní předměstí. Začátkem října hra vyjede do polského Štětína na přehlídku Pro Contra (1.- 3. 10.) a 10. října se „staví na čaj“ v Praze, kde se uskuteční i listopadové reprízy: v nově zrekonstruovaném Klubu Mlejn,který poskytl prostor asociaci pro současný cirkus Cirqueon. 

Vydáno pod