Český balet se představil v Rusku

Praha - Úspěšná inscenace baletu Národního divadla Brel - Vysockij - Kryl/Sólo pro tři se představilo v ruském Petrohradě. Čeští tanečníci vedeni choreografem Petrem Zuskou vystoupili ve Velkém dramatickém divadle. Naopak ruští umělci přivezou začátkem října do pražského Stavovského divadla dramatizace děl Dostojevského a Tolstého, Strýčkův sen a Vláda tmy. Balet Sólo pro tři sklidil pozitivní kritiky a zaznamenal úspěch i u diváků.

Taneční představení Sólo pro tři je inspirované životy a písněmi tří zpívajících básníků 60. a 70. let minulého století Jacquese Brela, Vladimíra Vysockého a Karla Kryla. „Mluví jakoby jedním hlasem, který vyvěrá z hloubi lidského srdce. Všichni tři jsou taková moje srdeční záležitost,“ řekl při přípravě baletu Zuska.

Tři bardi, tři osudy. Byť jeden Belgičan, další Rus a třetí Čech, písně je spojují. V 60. a 70. letech odrážely problémy doby. Spojila je i choreografie Petra Zuzky. V Národním divadle se představení hraje tři roky. O úspěchu svědčí divácké ohlasy i umělecké ceny. V Rusku ho čekala zkouška ohněm. Vladimír Vysockij je i 30 let po smrti ve vlasti ikonou.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

„Přesto, že jsem to psal upřímně a moji lidé to upřímně tancují, saháte Rusům do srdce a to nikdy nevíte, jak se zachovají,“ strachoval se před představením Petr Zuska. Zajímavostí také bylo, že představitel hlavní role, sólista Národního divadla, Alexander Katsapov po 15ti letech tančil v rodném městě.

  • Scéna z baletu Brel-Vysockij-Kryl / Sólo pro tři Národního divadla v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1950/194948.jpg
  • Alexander Katsapov v baletu Brel-Vysockij-Kryl / Sólo pro tři Národního divadla v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1950/194951.jpg
Vydáno pod