World Press Photo 2010 v Praze

Praha - V prostorách Karolina je od 17. září do 10. října k vidění soubor letošních příspěvků mezinárodní fotografické soutěže World Press Photo. Letos se do soutěže přihlásilo celkem 5 508 profesionálních fotografů ze 124 zemí světa. Společně předložili 96 268 snímků v digitální podobě. Porota nakonec ocenila v deseti kategoriích 62 autorů z 27 zemí. Bohužel žádný český fotograf v obrovské mezinárodní konkurenci se svými snímky neuspěl.

„Pozorný divák si všimne, že mezi oceněnými fotografy jsou většinou autoři z velkých, nadnárodních agentur, ty přinášejí pochopitelně jiné možnosti. Fotografové se mnohem snadněji a rychleji dostanou na nejrůznější místa světa, což je pro české fotografy poměrně složité,“ komentovala neúspěch českých fotografů v soutěži organizátorka World Press Photo v Praze Michaela Kindlová.

Absolutního vítěze porota vyhlásila už v lednu - stal se jím italský autor Petro Masturzo. Vítězný snímek pořídil 24. června loňského roku v Teheránu a zachycuje ženu, která křičí na protest proti výsledkům prezidentských voleb na střeše svého domu. „Fotografie ukazuje začátek něčeho, začátek velkého příběhu,“ říká o vítězném snímku předsedkyně poroty Ayperi Ecerová.

Z Karolina informuje Lenka Drmotová (zdroj: ČT24)

Mezi oceněnými snímky najdeme témata z Afghánistánu, Pákistánu, Gazy či Kašmiru. Ale nechybí ani oblíbené kategorie jako sport, letos například s Lancem Armstrongem a jeho návratem k vrcholové cyklistice, či umění a portrét. Jednoduše výstava World Press Photo v Praze se opět stane příležitostí připomenout si, jaký ten minulý rok byl.

Držitelem prestižního ocenění - Ceny Prahy 2010 se stal Pierre-Olivier Deschampse

Oceněnou fotografií se stal reportážní snímek místa bezdomovců na Champs-Elysées. „Snímek aranžovaný není. Jde o to, že v podobném prostředí se pohybuji již dva roky. Pokaždé, když jdu kamkoli, beru s sebou foťák a pokaždé najdu něco zajímavého v životě mých spoluobčanů, kteří žijí na ulici.“

„Žiji v Paříži už třicet let a snažím se zachytit každodenní život v tomto městě. Předměty, které zůstávají na ulicích po lidech, mě zajímají. Je to něco, co mohu zachytit a co vypráví. Postupuji jednoduše bez složitých konstrukcí. Ani tak moc mě například nazajímá světlo, ale snažím se zachytit konkrétní situaci,“ uvedl svou oceněnou fotografii Deschampse.