Obleču tě do hvězd: Munzar opět na jevišti díky příteli Hrubínovi

Praha – Po dvaceti letech na divadelní prkna a po pětatřiceti do pražské Violy se vrátil herec Luděk Munzar u příležitosti stého výročí narození Františka Hrubína (* 17. září 1910). Od významného českého básníka dělila Munzara jedna generace, ale pojilo je životní přátelství. Během setkání nazvaného Obleču tě do hvězd v Munzarově autorské interpretaci opět ožívají Hrubínovy básnické skladby Romance pro křídlovku a Černá denice.

„Při vyprávění, kdy mě po svých stopách vedl až do mládí a klukovství, jsme našli tolik shodných věcí, že nám spolu bylo velice dobře,“ vzpomíná na přátelství s Hrubínem Munzar. Poprvé se setkali při zkoušce hry Srpnová neděle.

Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, jaký jsem od Pána Boha dostal dar, že jsem měl možnost potkat se v životě s významnými lidmi našeho národa. František Hrubín mi svým přátelstvím dal tolik, že to do smrti nemohu oplatit, nemohu dostatečně poděkovat, píše herec v úvodním slově k představení v divadle Viola.

V programu, jehož název je vypůjčen z veršů v Romanci pro křídlovku, zazní kromě této básnické skladby i verše z Černé denice. Munzar upozorňuje, že Hrubínovy texty čte, nikoli recituje. „Jak se řekne recitace, každý naladí hlas a dyšno a lyriku, ale tak to přeci vůbec není. Verše se mají, jak říkal pan Jan Skácel, číst pro sebe, a když už pro veřejnost, tak jen potichu přečíst,“ vysvětluje. „Chci to udělat jako slušnou, pokornou a úctyplnou vzpomínku na výborného básníka a na fantastického člověka,“ dodává k projektu Obleču tě do hvězd.

Z divadelní scény odešel Munzar v 90. letech poté, co se názorově neshodl s tehdejším vedením Národního divadla. V následujících letech občas točil pro televizi, režíroval a také daboval, jeho hlas je spojen například s Paulem Newmanem.

Teď se vrací nejen na jeviště, ale po desítkách let i na plátna kin – režisér Jan Hřebejk ho obsadil do svého nového filmu Nevinnost. „Hraju starého dědka, takového doyena lékařské rodiny. Jsou na mě milí, hodní, nebijí mě, neprší na mě a ještě mi dají zadarmo polívku, tak co bych si jako důchodce víc přál,“ říká k natáčení Luděk Munzar žertem. Oba své návraty ale označuje jen za náhodu. K další jevištní nebo filmové spolupráci by ho prý zlákala jen „zvlášť pěkná role“.

Terino, obleču tě do hvězd a tvé tělo
posázím vesmíry, poslední křísnutí
cvrčka na podzim bude ti slyšitelné
stejně jak exploze, když vzniká nová hvězda,
i v nejbědnějším hvozdíku budeš celá,
jeden vesmír však sotva bude stačit
na slzu, která zrcadlí tvé zalykavé
pohnutí, když jsem tě včera vzal kolem ramen.

Obleču tě do hvězd mělo v divadle Viola premiéru 14. září. Druhé premiérové představení se uskuteční v pátek 17. září, tedy v den stého výročí narození Františka Hrubína. Nejbližší reprízy budou 29. října a 26. listopadu. Večerem provází rozhlasový redaktor a publicista Robert Tamchyna, hudebně doprovází Emil Viklický.