Divadlo 2010 – to je divadlo, divadlo a zase divadlo

Plzeň - Mezinárodní divadelní festival Divadlo vstupuje do druhé poloviny. Sérii divadelních inscenací už navštívilo přes jedenáct tisíc lidí. Diváky nadchlo například německé pouliční divadlo Bängditos s představením Fontána. Znalci evropského divadla si vychutnali také představení The Sound of Silence z Rigy. I český loutkový James Blond divadla Alfa mnohé překvapil. Není pro malé děti. Přístupný je až od dvanácti let.

Víkendový program Mezinárodního festivalu Divadlo nabídne přes 15 představení mezinárodních hostů, nejlepších domácích souborů, alternativních projektů či venkovní performance. Největších zahraničním lákadlem je v neděli od 19 hodin ve Velkém divadle inscenace Loď pro panenky Srbského národního divadla z Nového Sadu, které představuje neobyčejný, poetický a emotivní příběh několika postav procházejících světem známých pohádek (Zlatovláska, Sněhurka a sedm trpaslíků, O Jeníčkovi a Mařence a další).

„Hrdinové hry už ale nejsou děti a chápou pohádkový svět odlišně. Jejich cesta je plná střetů groteskního s tragickým a stává se jakousi iniciací do světa dospělých. Originální režijní přístup vytváří inscenaci plnou zvratů, hudební dynamiky a výborných hereckých výkonů,“ líčí Jitka Sloupová, členka dramaturgické rady.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Víkendovým zástupcem netradičních zpracování klasických témat je v sobotu od 19 hodin ve Velkém divadle provokativní inscenace Čechovova Platonova polského divadla Teatr Polski z Bydhoště, která je přístupná od 18 let. Režisérka Maja Kleczewska proslula v Polsku inscenacemi, v nichž odvážně propojuje jazyk popkultury s klasickými dramatickými texty. Její moderní reinterpretace klasiků budí odpor i uznání, její Platonov byl odsouzen jako divadelní orgie, ale i oceněn jako vynikající etudy na čechovovské téma. „Je to velmi hluboké představení, které zobrazuje lásku, život, člověka, a to především jejich temnou stránku,“ říká Marta Scisłowiczová, herečka divadla.