Blob ztratil vlivné odpůrce. Možná v Praze bude stát

Praha - Zdálo se, že chobotnice Jana Kaplického v Praze nikdy stát nebude, nové vedení pražské ODS ale na rozdíl od svých předchůdců výstavbu blobu, který má být budovou Národní knihovny, podporuje. Před blížícími se komunálními volbami změnili občanští demokraté názor a začali jednat s vdovou po architektovi Janu Kaplickém o stavbě knihovny podle jeho návrhu. Navrhují dokonce, aby vyrostla na místě bývalého Stalinova pomníku na Letné, tvrdí Mladá fronta Dnes. Podle deníku už vznikly i animované návrhy, jak by se blob na místě Stalinovy sochy vyjímal.

Předchozí vedení pražské ODS projekt blobu odmítlo. Nyní se však blíží komunální volby a ODS se obává volebního výsledku v hlavním městě poté, co ji v květnových sněmovních volbách porazila TOP 09. Současní představitelé ODS u architektovy manželky Elišky Kaplický zjišťují, zda mohou počítat s její podporou. „Moc se z toho raduji. A nejenom já, ale celý architektonický tým, který vítězný návrh na novou Národní knihovnu vytvořil,“ uvedla Kaplický pro Mladou frontu Dnes.

PŘEČTĚTE SI: Oko nad Prahou. Eliška Johanovi s láskou

Jeden z volebních lídrů pražské ODS Jan Kalousek prozradil, že s Eliškou Kaplický několikrát hovořil, aby si vyslechl její názor a získal o blobu informace. Výstavbu Kaplického knihovny přitom podporují v současné době všichni kandidáti na post pražského primátora. Spory jsou pouze o to, kde by měla stát, kde vzít peníze a kdo ji dokončí.

Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Proti knihovně se postavil prezident Václav Klaus a pražští politici včetně primátora Pavla Béma (ODS). Nynější předseda pražské ODS Boris Šťastný změnu v názorech vysvětlil tím, že proti projektu byli dřív jen jednotlivci. „Nicméně vlivní,“ doplnil pro MfD.

Seznámit se s dílem Jana Kaplického mají lidé možnost ještě několik dní na prodloužené výstavě v Centru současného umění DOX (do 27. září). Dokument, který se o slavném architektovi začal natáčet z podnětu jeho ženy Elišky, je mezi pěticí dokumentárních filmů, které by čeští akademici mohli nominovat na Oscara.

Chobotnice
Zdroj: ČT24/Future Systems
Vydáno pod