Nevermind – jedno z nejlepších rockových alb všech dob

Washington - Jedním z důležitých mezníků v historii rockové hudby je album Nevermind americké skupiny Nirvana. Nahrávky s hity jako Smells Like Teens Spirit či Come as You Are, které se k publiku dostaly právě 24. září 1991, se na celém světě prodalo přes 26 milionů kusů a dodnes je album uznáváno jako jedno z nejlepších rockových alb všech dob. Hlavní strůjce tohoto úspěchu - frontman kapely Kurt Cobain - spáchal o necelé tři roky později sebevraždu.

Desku charakterizuje převážně hit Smells like teen spirit - čtyři akordy a agonický Cobainův křik, který Nirvanu katapultoval na přední místa hitparád celého světa a definoval v sobě hymnu mládeže let devadesátých. A navíc celé album Nevermind bylo něčím, co v roce 1991 už nikdo neočekával - originální rockovou deskou. 

Nevermind bylo teprve druhé album skupiny Nirvana - zatímco svůj debut Bleach kapela zrealizovala za pouhých 607 dolarů, pro nahrávání Nevermind poskytla firma Geffen 65 tisíc dolarů. Album následně vyšlo v září a v prosinci již bylo úspěšnější než Dangerous Michaela Jacksona. V přímém přenosu BBC tehdy prohlásil Kurt Cobain: „Tahle deska je věnovaná Courtney Love z kapely Hole, která je fantastická.“ 

Následovala obrovská vlna popularity. Kurt se s Courtney objevil na titulech mnoha časopisů. Mluvčí kapely Gary Gersh se záhy stal hlavou Capitol Records, manažerský tým dostal záplavu nabídek a poté spravoval např. Becka, Beastie Boys či Foo Fighters. Nirvana, potažmo album Nevermind, ovlivnil Axl Rose, ten si aspoň do klipu Guns N' Roses Don't cry nasadil čepici s logem Nirvany. Ta už ale v té době dávno vyprodávala arény sama. Ale i toto gesto jasně vypovídalo o stavu, ve kterém se najednou rocková hudba nalézala. 

„Když jsem Nevermind slyšel poprvé,“ vrací se proti proudu času Billy Duffy, kytarista The Cult, „hned jsem si pomyslel, tak tudy povede moje kariéra. Nešlo se takových myšlenek zbavit, ta deska byla úchvatná, silná, změnila všechno.“

Miminko na obalu 

Dítě, které se objevilo na obalu slavné desky, se jmenuje Spencer Elden. Jako batole se proslavil jen jedinou fotografií - jeho snímek, na kterém loví z vody dolarovou bankovku, obletěl doslova celý svět. Když slavná deska vznikala, zaujal prý Kurta Cobaina článek o porodu do vody, chtěl proto na obal alba nějaký podobný námět. 

Objednávka fotografie z databanky by přišla kapelu moc draho, proto prostřednictvím fotografa Kirka Weddla oslovili manžele Ricka a Renatu Eldenovi, kteří svolili s focením svého syna v bazénu. Háček s bankovkou byly na snímek přidány až později. 

Rodiče dostali za fotografování 200 dolarů a slib, že Cobain s manželkou Courtney Love vezmou Spencera někdy na oběd. To ještě nikdo netušil, jakou bombou se album Nevermind, vydané v září 1991, stane. 

Skupinu Nirvana, jejíž název symbolizuje v buddhismu stav nejvyšší blaženosti, založil Cobain v roce 1987. O dva roky později vyšlo první album Bleach, které upozornilo, že se rodí nový hlasitý rockový proud (zvaný „grunge“) s dominující kytarou, v němž se mísí heavy metal s punkovou agresivitou a nihilismen.

Nirvana vydala celkem tři studiové desky, které se prodávaly po milionech. Sám Cobain ale marně hledal lék na své deprese, smutek i pochybnosti. Nenalezl ho v heroinu, ani v manželství se zpěvačkou Courtney Love, s níž měl dceru Frances Bean. V dubnu 1994 bylo ve venkovském sídle poblíž Seattlu nalezeno jeho mrtvé tělo. Střelil se brokovnicí do hlavy.

Reportáž Petra Fischera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod