Ostravské oko kamery začalo pohledem do Cannes

Ostrava  - V Ostravě začal druhý ročník mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko. Filmová přehlídka zaměřená na kameramanskou tvorbu nabízí do 3. října více než deset programových sekcí, mezinárodní soutěž i projekce v industriálním prostředí. Zahajovacím snímkem přehlídky byl Strýček Búnmí, vítěz letošní Zlaté palmy z Cannes. Ostrava Kamera Oko tento thajský snímek uvedla v české premiéře.

Sekce Mezinárodní soutěž představí velká autorská i kameramanská jména a nové objevy. Letošní ročník mezinárodní soutěže svede dohromady velká jména světové kinematografie s nastupující generací filmařů s neotřelým pohledem, upozorňují organizátoři. Většina z šesti soutěžních snímků bude uvedena v české premiéře nebo předpremiéře, včetně už zmíněného Strýčka Búnmího.

V další části oficiálního programu - Národní soutěži - bude porota hodnotit pět krátkých filmů, všechny vznikly na pražské FAMU. Mimo soutěž  bude promítán nový snímek Jana Švankmajera Přežít svůj život, který se letos, takyé mimo soutěž, představil na festivalu v Benátkách.

Ostrava je město filmové budoucnosti,…

… ostravské příběhy jsou autentické. Mohou, protože lidé, kteří tady žijí, jsou autentičtí. Skutečný život se odráží v tvorbě. Sociální a milostná dramata z vyprávění Petra Bezruče, Karla Reisze, Leoše Janáčka, Jana Balabána. Festival Oko, má svoji druhou šanci a Ostrava bude městem filmu. /Čestmír Kopecký/

Připraveny jsou také dvě pocty - přehlídka uvede dílo kameramana Juraje Šajmoviče, držitele ceny Asociace českých kameramanů za celoživotní dílo. Už v pátek se chystá ve Staré Aréně celonoční maraton seriálu Sanitka, jehož kameramanem byl právě Šajmovič. Druhá festivalová pocta je věnovaná letos zesnulému francouzskému kameramanovi Williamu Lubtchanskému, který spolupracoval se světovými režiséry.

Součástí festivalu je i sekce Encore představující současnou světovou krátkometrážní a celovečerní tvorbu. Filmy oceněné evropskými národními kameramanskými asociacemi bude prezentovat sekce Imago. Ostrava ve filmu nabízí nově objevená díla z filmové historie Ostravy aí také nové celovečerní filmy Pouta a Mamas and Papas, které byly také natáčeny v Ostravě.  

Kamera Oko láká diváky na filmové projekce v ojedinělém industriálním prostředí - například v národní kulturní památce v Dolní oblasti Vítkovic, na náplavce Sýkorova mostu nebo v Dole Hlubina, promítat se bude ale i v ostravských kinech nebo Staré Aréně.

  • Čestmír Kopecký zdroj: www.ostravavpraze.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179738.jpg
  • Bílá stuha zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/964/96332.jpg
  • Bibliotheque pascal zdroj: Ostrava Kamera Oko http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1972/197165.jpg
  • Pravidelní milenci zdroj: Ostrava Kamera Oko http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1972/197168.jpg